De enorme vannmengdene etter syklon Idai skaper store problemer for hjelpearbeidet. Over 700 har omkommet så langt. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Del saken

Plaxedes Dilon (71) gikk mer enn 16 km for å hjelpe de som ble rammet av syklonen Idai. Hun bar med seg mengder av klær hun ville dele ut til ofrene, skriver Daily Mail.

Tilfeldigvis ble hun lagt merke til av Zimbabwes rikeste mann, Strive Masiyiwa. Han ble så rørt og imponert over hennes innsats at han bestemte seg for å gi henne en belønning.

Derfor fikk bestemoren tilbudet om nytt hus hvor som helst i landet, samt 1000 dollar i pensjon hver måned så lenge hun levde.

Strive Masiyiwa, grunnlegger og styreformann, Econet Wireless. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD

 

700 døde

Syklonen Idai har så langt tatt livet av over 700 mennesker. Dilon ville hjelpe, og siden hun tjente til livets opphold ved å selge klær, bestemte hun seg å gi bort varene i stedet. Hun bar dermed klærne med seg 16 km fra Harare til Highland Presbytarian Church for å overlevere sitt bidrag. Hun måtte ta bena fatt, siden hun ikke hadde råd til å ta bussen.

Plaxedes Dilon gikk 16 km med en sekk full av klær, hun hadde ikke råd til busse. Skjermbilde fra Facebook

Bilde gikk viralt

Frivillige ved kirken la ut et bilde av Dilon med den store sekken med klær balansert på hodet. Hennes uegoistiske handling gikk viralt, og ble derfor lagt merke til av milliardæren Masiyiwa. Han uttalte:

– Jeg beundrer mennesker som blir beveget til handling under en krise. Det hun gjorde var en av de mest utrolige medmenneskelige handlinger jeg har sett.

Deretter lovte han å finne Dilon, be med henne, og bygge et hus til den hjelpsomme bestemoren hvor hun måtte ønske. Og i tillegg gi henne 1000 dollar i måneden resten av hennes liv. 1000 dollar er nesten fem ganger gjennomsnittlig månedslønn i det vanstyrte landet.

Fortsatt regner man med at opp mot 500.000 mennesker lever i risiko etter syklonen som rammet Zimbabwe, Mozambique og Malawi. De enorme vannmengdene som følge av tung nedbør gjør redningsarbeidet svært vanskelig.