Hallingskarvet er et fint sted å gå på tur. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Del saken

Nordmenn er så heldige å ha noen av verdens flotteste naturopplevelser rundt seg.

En av de beste måtene å få med seg dette på er ved fotturer i fjellet. Selv om man ikke er så sprek, så finnes det gode muligheter. Både utfordrende løyper med harde stigninger og lett terreng med forholdsvis kort vei til en fantastisk utsikt, er å finne i Norges langstrakte land.

Her er noen gode tips til turer for folk i alle aldre og alle mosjonsnivåer.

  1. Gaustatoppen
Tinn kommune i Telemark. En topptur til et av Sør-Norges mest spesielle fjell er noe alle skiløpere bør unne seg minst en gang i livet. Utsikten er fantastisk, og på en dag som denne kan man faktisk se 1/6 av Norges landareal. På telemarkski med feller går turen opp på omtrent to timer, mens turen ned tar alt fra 5 minutter til en time alt avhengig av skiferdighetene. Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Sør-Norges flotteste utsikt finner du her. Du finner også det som av mange er omtalt som Norges vakreste fjell. Beliggende ovenfor Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Telemark, med en høyde på 1 883 meter over havet. Det er ca. 1 600 meter fra dalbunnen og opp til toppen. Det finnes flere ruter å gå hvorav den letteste går fra parkeringsplassen ved Stavsro ca. 1100 m.o.h. Turen opp til toppen tar ca. 2 timer derfra. Turen er også flott på ski om vinteren. I tillegg til fotturen finnes også andre aktiviteter her som å ri på hest eller ta en tur med Gaustabanen som går inne i selve fjellet.

  1. Galdhøpiggen
Galdhøpiggen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norges høyeste fjell med sine  2469 meter over havet, anbefales kun for de som er i god form. Turen opp er ganske krevende og det siste stykket må du gå og delvis klatre over stein. Vel oppe blir du imidlertid belønnet med en utrolig utsikt over Jotunheimen. Den enkleste ruten, som man fortsatt bør være i normalt god form for å klare, er fra Juvasshytta. Turen vil ta ca. 6-8 timer tur/retur, så regn med å starte grytidlig om morgenen. Fjellet ligger i Lom kommune som er en del av Oppland fylke.

  1. Romsdalseggen
Romsdalseggen. Foto: Wikimedia Commons.

Dette er en svært krevende tur som både er slitsom og heller ikke for de med dårlige nerver. Oppå selve eggen er det nemlig noen svært bratte og smale partier. Nedstigningen her kan være tøff, så denne turen er kun anbefalt for de som er i meget god form. Belønningen man får er imidlertid en spektakulær tur med tilhørende utsikt og naturopplevelse. Man starter turen ved parkeringsplassen på Venjedalssetra. Det vil ta deg ca. 7 timer å nå toppen, så her snakker vi glatt en tur på 14 til 16 timer før man er tilbake igjen. Denne fjellrygg befinner seg mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

  1. Besseggen
Besseggen, Foto: NTB/Scanpix

Hvis man ønsker spektakulær utsikt og følelsen av mestring uten at det er så hardt og krevende, så er Besseggen turen for deg. Beliggende i Jotunheimen, nærmere bestemt Vågå kommune i Oppland fylke, så får du litt av Galdhøpigg opplevelsen, men uten de samme krav til fysisk form. Turen over Besseggen vil ta deg ca. 8 timer en vei, så det lønner seg derfor å ta båt inn til Memurubu over Gjende og gå derfra. Turen er lang, men oppnåelig for de fleste, også barn. Dette er Norges mest populære fotttur og det sies at så mange som 50 tusen går denne turen hvert år.

  1. Glittertind
Gåtur til Glittertinden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Dette er også et fjell som gir deg en utrolig naturopplevelse. Beliggende nordøst i Jotunheimen mellom Visdalen og Veodalen i Lom kommune i Oppland fylke, så kan du gå opp fra enten Spiterstulen eller Glitterheim. Turen er forholdsvis krevende og vil ta deg alt fra 3-8 timer å gå en vei. Men Norges nest høyeste fjell med sine 2 457 meter over havet, har en isbre på toppen som gjør turen spektakulær, i tillegg til at du på toppen blir møtt av en storslagen utsikt over Jotunheimen.