Foto: Pixabay/aliceabc0
Del saken

Er du en av de veldig uheldige som aldri blir forelsket? Da kan du nemlig lide av aromantisk tilstand. 50 000 nordmenn blir aldri forelsket.

Disse utgjør omtrent én prosent av befolkningen,, og det er ikke alltid at forelskelsen uteblir fordi de ikke evner å forelske seg, men at de rett og slett ikke ønsker å forelske seg eller involvere seg følelsesmessig med et annet menneske.

Aromantiske personer knytter seg ikke til andre mennesker gjennom romantiske følelser, og disse har heller ingen interesse av den berusende følelsen en ny forelskelse gir. Dette gir utfordringer i et samfunn der folk knytter seg til hverandre romantisk, og de som lever som aromantiske møter andre romantiske, som ikke mangler romantiske følelser og forelskelse.

Men for de av mange av oss som ikke er aromantiske, er forelskelse en spennende tid fylt med romantiske følelser der fornuften ofte tar langvarig ferie. I hvert fall de to årene forelskelsen varer.

Forelskelsen er så mektig at en kvinnes stemme kan gå opp en oktav når de er forelsket. Hjerteslagene til den forelskede forandrer seg, så den slår i takt med den du er forelsket i. Ifølge denne artikkelen kan forelskelse gjøre oss litt dummere, og få oss til å gjøre ting vi ellers ikke ville gjort. Vi blir rett og slett blinde av kjærlighetsrusen.

Forelskelse og fornuft hører ikke sammen

Forelskelse er kortvarig, men har ingen aldersgrense. Shutterstock

Forelskelsen gjør deg høy, ufokusert og mindre følsom for smerte. Når vi blir forelsket, frigjøres belønningshormonet dopamin som gjør oss så ruset, at vi må bare ha mer av den personen vi er forelsket i.

Et annen hormon som utløses er oksytocin – også kjent som tilknytningshormonet. Denne utløses når vi er intime med den vi er forelsket i, noe som igjen fører til at tilknytningshormonet erstatter belønningshormonet. Oksytocin er også viktig under fødsel slik at mor blir knyttet til barnet. Dette hormonet er også kalt velværehormonet, og er viktig for sosiale interaksjoner og kjærlighet.

Hva er det som er så bra med forelskelse?

Det å investere i et menneske har vist seg å være gunstig for både helsen og for produksjon av barn. Ikke at man er avhengig av å være monogame for å få barn, men at kjernefamilien fortsatt er å foretrekke for de aller fleste. Selv med et så utviklet samfunn som vårt, er det god forskning som tyder på at familier der mor og far er like engasjerte, oppfostrer langt mer robuste barn enn for eksempel familier der far er fraværende.

Nå er det slik at det er ulike grunner til at far er fraværende, og at det å ikke ha en far ikke er synonymt med en fremtid med atferdsproblemer og kriminalitet. Mange ganger er far borte fordi mor ikke vet identiteten på far. Noen er døde, andre har psykiske problemer som ikke tillater dem å være fedre.

Så har vi tilfeller der fedre blir nektet å se sine barn, som en slags sanksjon mot dem. Barna blir ofre for hevngjerrige ekser som bruker dem som ammunisjon i en destruktiv krig mellom foreldre. Dette kalles samværsnekt og er svært skadelig for både far og barn. Samværnekt kan føre til sanksjoner mot den som utfører det, og loven er tydelig på hvem som skal beskyttes her.

Samværs sabotasje er svært skadelig for barnet, men også den forelderen som opplever dette
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
NB! Modellklarert

Hvordan kan to som har vært så forelsket og vært ruset på dopamin og blitt overstyrt av velværehormonet, bli så bitre fiender at de bruker barna som våpen for å såre hverandre på verst mulig måte? Barna som mest sannsynlig ble ønsket velkomne mens dopamin herjet i kroppen?

Mest sannsynlig er de fleste så håpefulle at de tror at forelskelsen skal vare livet ut. Dersom vi ikke er forberedt på at disse hormonene blir erstattet av «hverdagen», blir vi også presentert for en realitet vi ikke klarer å håndtere.

Xstras tanker om forelskelse

Mange har kritisert prinsesse Märtha Louise og henne kjæreste, sjaman Durek Verett, den siste tiden. Disse to er helt åpenbart stormforelsket, og ser ingen feil i hverandre. Er det galt? Nei, man bør kritisere sjamanens praksis og syn på ting, men hennes forhold til ham er en privatsak.

Hva er å foretrekke mellom forelskelse eller kjærlighet?
Å være forelsket er en herlig følelse. Det å beundre et menneske så mye at hele verden stopper opp når personen er i nærheten, er noe alle som har vært forelsket har kjent på. Når forelskelsen varer, behandler vi også andre med respekt, kjærlighet, tålmodighet og omsorg.

Trenger dette å ta slutt når disse to årene er over? Forskerne er tydelige på at forelskelsen tar slutt etter to år, og at dette for de aller fleste av oss enten betyr sterkere bånd, eller kjærlighetssorg etterfulgt av bitterhet.

Når to år med bankende hjerter, euforisk følelse av å være ønsket, elsket og ettertraktet er over, må vi ta stilling til hva denne personen vi har foran oss egentlig representerer. De sterkeste forholdene har flere ting til felles, deriblant evnen til å lytte til den andre og evnen til å oppriktig be om tilgivelse når du begår feil.

Disse forholdene har også medlemmer som har balanse i livet sitt. De har nærhet til hverandre og andre gode relasjoner. De klarer å være ærlige med hverandre og viser hverandre sine sårbare sider. De er fortsatt intime etter endt forelskelse, og den type intimitet er ikke bare bygd på sex, men også evnen til å slippe inn partneren og vise sine mest sårbare minner og følelser. De tåler dårlige dager der de kan lene seg mot hverandre, og forholdet er nå bygd på en følelse av at det er «oss to» mot resten av verden.

Min konklusjon er at det er den ekte gode kjærligheten som kommer etter forelskelsen som er best. Den som kommer frem etter å være gjennom gode og onde dager. Den viser styrken til de to som er i forholdet, samtidig som den oppleves trygg og stabil. Når den euforiske rusfølelsen avtar, begynner den gode relasjonen å innta plassen sin.

Det finnes ikke en bedre følelse enn å smelte sammen med et annet menneske som ønsker deg alt godt. Og når følelsen er gjensidig og alt du ønsker er å se den andre lykkelig, så har du funnet «den rette».

Er det en klisjé? Ja, men det er altså definisjonen på varig kjærlighet