Foto: Michel Bertolotti/Pixabay
Del saken

Nettet florerer av tips og råd om hvordan man på best mulig måte tar vare på forholdet. Men er det så enkelt som å bare lese en artikkel og plutselig få forholdet til å blomstre igjen?

De aller fleste som er i forhold eller har vært i et langvarig forhold vil nok svare nei. Å pleie forholdet krever tålmodighet, en god dose sjenerøsitet, tid og evne til å legge bort egoet sitt. Egoet, det som forteller deg at det er bedre å ha rett istedenfor å ordne opp i det som måtte legge bånd på kommunikasjonen. Jeg siterer Dr. Phil og spør: Vil du ha rett eller være lykkelig?

Photo by Mito Images/REX (4180199a)
MODEL RELEASED Happy couple eating sushi outdoors
VARIOUS

Frode Thuen sier dette om kjærligheten:
– Kjærligheten må dyrkes og pleies, og vi må forholde oss aktivt til ting som kan true forholdet og finne kloke løsninger på problemer som oppstår. Dersom både du og partneren din er innstilt på å ta vare på forholdet, blir dere «den rette» for hverandre, mener Frode Thuen. Thuen er psykolog, forfatter og samlivsekspert.

Ett kyss er nok
I en hektisk hverdag er det ofte lett å ta hverandre for gitt. Det å prioritere et velkomstkyss, eller en klem kan for mange oppleves som tidskrevende. Men ekspertene er tydelig på dette. Å ta hverandre for gitt, er en sakte måte å miste hverandre på. Gnisten forsvinner, men det trenger ikke være så komplisert å vise din utkårede litt omsorg i hverdagen. Et kyss når mannen eller kvinnen i ditt liv kommer inn døren er nok. Å bli møtt med et smil og et kyss vekker varme følelser hos oss.

Ett kyss ved døren når du kommer hjem, eller klask på rumpa når du går ut døren, er tegn på intimitet og lekenhet. Men hemmeligheten bak et godt forhold er like ukomplisert som dette. Likevel glemmer mange par dette.

– I hverdagens kjas og mas snakker par ofte om feil ting – de beskytter sin sårbarhet og krangler om bagateller. Det går på bekostning av den følelsesmessige kontakten vi alle lengter etter, sier Dimitrij Kielland Samoilow som er en av Norges fremste samlivsekspert.

Han mener også at det er særlig to ting som er avgjørende for et godt og varig forhold. Forpliktelse og mot. Når vi forplikter oss til et annet menneske, gir vi også ekstra innsats når forholdet ikke går på skinner. Å forplikte seg til noen helt og inderlig er som å si at jeg ser deg og dine dårlige sider, men jeg er villig til å akseptere det. Mot derimot krever at vi viser vår sårbarhet og slipper inn det andre mennesket. Det er en mye vanskeligere ting å gjøre enn å gi et farvelkyss, men dette er med på å styrke forholdet.

Det er ingen tvil om at den beste fasen i et forhold er når man knytter seg til den andre, samtidig som forelskelsen fortsatt er der. Forelskelse er som rus, og det er ikke alltid lett å gi slipp på den berusende følelsen. Når den blir mindre, blir mange par usikre og lurer på om gresset er grønnere på den andre siden. Men kjærligheten handler om å være der gjennom regnfulle dager, akseptere hverandres feil og mangler samtidig som man elsker hverandre tross usjarmerende trekk.

Ekte kjærlighet tåler at vi hører hva den andre trenger, samtidig som vi selv forteller den andre hva vi trenger.

I en tidsalder der vi stadig er på jakt etter neste å oppnå neste mål, er det svært vanskelig å puste godt og behandle hverandre som kjærester. Men man bør likevel være obs på dårlige vaner som ødelegger forholdet. Disse kan være vanskelige å legge merke til, men prøv likevel å kjenne igjen dine (u)vaner og ta tak i dem. Om det så er å ta hverandre for gitt, det å forsøke å forandre den andre, eller rett og slett uvanen med å ikke snakke sammen om vanskelige ting.

Illustrasjonsfoto: Pixabay/Free-Photos

Lykkelige par løser uoverensstemmelser og konflikter raskt
De fokuserer på gode løsninger istedenfor å surmule i lang tid eller trekke seg emosjonelt bort fra sin partner. De gestikulerer ikke foraktfullt til hverandre eller snakker i munnen på den andre. Lykkelige par har også en tendens til å være varsomme med ordbruken i en krangel. Istedenfor for å bruke manipulerende og nedsettende ord, lytter de til den andres versjon. Lykkelige par er nesten ikke synlige på sosiale medier, da de mest sannsynlig er mer opptatt av å nyte hverandres selskap istedenfor å dokumentere alle nye oppdagelser de kommer over. Par som publiserer mange bilder av hverandre er kanskje på kanten av å gå fra hverandre, og trenger andres anerkjennelse for å «holde ut».

Ingen er feilfrie, og selv i et godt forhold kommer vi gjerne over hendelser som krever at vi enten lar egoet bestemme (holder ved vårt og krangler videre) eller ber om oppriktig unnskyldning og tilgivelse. Det innebærer at man er villig til å både tilgi og be om tilgivelse

Likte du denne artikkelen? Del den med venner og familie, så vi vokser fortere og bedre. Lurer du på hva Xstra.no er og hvem som står bak? Da anbefaler vi deg å lese stoffet vårt og gjøre dine egne vurderinger.