Willie Nelson med gitaren "Trigger" i Nashville. Foto: AP/ Mark J. Terrill,
Del saken

Willie Hugh Nelson, «Red Headed Stranger», er en amerikansk countrymusiker, låtskriver.

Han ble født i Texas i 1933, midt under depresjonen. Moren forlot ham kort tid etter fødselen, og Willie ble i stor grad oppdratt av sine besteforeldre. Det var bestefaren som kjøpte en gitar til Willie, og lærte ham de første grepene da han var seks år gammel. Året etter komponerte Willie sin første.

Willie sang i gospelkoret, og dannet sitt første band som 13-åring. Familien plukket bomull om sommeren, men Willie ville heller tjene penger på å spille gitar på barer. og lokale dansetilstelninger.

Han har vært en av hovedeksponentene for «outlaw country», en country-stil som oppsto som en protest mot country-musikken fra Nashville.

Han er ivrig forkjemper for legalisering av cannabis, og bruker jevnlig marihuana selv. Selv etter at han sluttet å røyke fant han nye måter å nyte cannabis på.

Men dette forhindrer ikke at han er en enormt produktiv artist. Hans siste album «Ride Me Back Home» kom ut i juni 2019, og et nytt album er forventet i juli 2020. Ikke verst for en 87 år gammel artist!

Nelson var inspirert av blant andre Hank Williams, Bob Wills, Lefty Frizzell, Django Reinhardt, Frank Sinatra og Louis Armstrong. På sine senere år har han nesten innført en ny sjanger, «country and crooning», skrev Dagbladet i anmeldelsen av hans siste album.

Willie Nelson startet opp som låtskriver, og skrev blant annet Crazy for Patsy Cline. Men etterhvert begynte han å gi ut egne album. Debutalbumet «… and Then I Wrote» kom i 1962.

Det blir håpløst å ramse opp alle albumene, det er rett og slett for mange, langt over 100. Men jeg kan nevne noen favoritter, stort sett fra 70-tallet.

Willie Nelson hadde egentlig bestemt seg for å slutte som artist tidlig på 70-tallet. Men han ombestemte seg, og spilte inn flere album i rask rekkefølge. 1972 kom «The Words Don’t Fit the Picture», som blant annet inneholdt låta Will You Remember?

I 1973 kom «Shotgun Willie» ut. Albumet fikk god kritikk, men solgte ikke så bar. Tross dette markerer albumet et skille i Willie Nelsons stil. Han hadde byttet plateselskap og renset strupen (cleared his throat), som han selv har beskrevet det. Albumet var inngangen til hans periode som «outlaw»

«Red Headed Stranger» fra 1975 ga Nelson sin første listetopp på Billboard, med låta Blue Eyes Crying in the Rain.

«Stardust» fra 1978 viste hvor god Nelson var til å tolke andres låter, som Georgia On My Mind. Albumet ble en kjempesuksess selv om platedirektørene var svært skeptiske.

Jeg vil også nevne «Pancho & Lefty» fra 1983, som var et samarbeid med Merle Haggard. Tittellåten har vi vært innom før, i artikkelen om Townes Van Zandt. Men versjonen til Nelson og Haggard er virkelig flott.

Willie Nelson var et naturlig medlem av supergruppen «Highwaymen». Han holder fortsatt ut i en alder av 87 år, med sin faste følgesvenn, gitaren «Trigger».

Her kan du se og høre Willie Nelson fremføre On the Road Again.