På tide med kjønnskvotering i sjakken? Skal Carlsen starte med en bonde mindre? Pixabay. Foto: stevepb
Del saken

Den venstrevridde engelske avisen The Guardian skriver om sjakk–VM med feministiske briller, og beklager seg over at unge sjakkspillende jenter lærer seg å beundre Casablanca, Fisher og Magnus Carlsen. Hvorfor kan de ikke ha kvinnelige forbilder?

Fokuset på de mannlige sjakkstjernene skygger for de geniale kvinnene, og nå må det gjøres en innsats for å endre på dette, skriver Alisha Matthewson–Grand. Hun beskriver hvordan hennes entusiasme for sjakk er i ferd med å kjølne, siden kvinnene ikke deltar i VM. Ikke en eneste gang har en kvinne vært i nærheten av en VM–finale, selv om Judith Polgar deltok i kvalifiseringen i 2005.

Hvorfor kvalifiserer ikke kvinnene seg? Det må jo skyldes «pseudovitenskap» som argumenterer for grunnleggende forskjeller? Hun ironiserer over at alle som kommenterer sjakk og kvinner er hjerneforskere på fritiden, siden de kan komme med slike hårreisende påstander.

Hun latterliggjør påstander som at menn er mer analytiske mens kvinner er mer følsomme, og overser dermed både evolusjonen og gjeldende forskning. Generelt kan man si at forskjellene er svært små, men de forsterkes når man når ytterpunktene på Gauss–kurven. Derfor har vi langt flere mannlige drapsmenn og voldskriminelle, men også flere mannlige toppsjefer, entrepenører og sjakkspillere i verdensklassen.

Dessuten har sjakkspillere ifølge Alisha generelt vært kvinnehatere, som Bobby Fisher når han i 1963 fikk et spørsmål om hvorfor det ikke fantes flere dyktige kvinner i sjakken:

– De er ikke så smarte, svarte Fischer. Fischer var jo ikke akkurat kjent for sine sosiale egenskaper. Men også Nigel Short uttaler at kvinner ikke er «programmert» til å spille sjakk på toppnivå, dette så sent som i 2015.

Men Alisha har forklaringen: Grunnen til at kvinner ikke når opp i sjakkens nådeløse konkurranse er at det er så få kvinner som spiller sjakk! Det finnes ingen kvinnelige rollemodeller for unge jenter. Hvorfor unge jenter ikke kan ha Carlsen, Fisher, Kasparov eller Casablanca som rollemodeller sier hun ingenting om. Disse heltene er uansett menn, derfor lærer unge jenter tidlig å assosiere gode sjakkspillere med maskulinitet.

Dette er selvsagt et idiotisk argument. Hvor mange norske sjakkspillere fantes når Carlsen startet sin karriere? Hvorfor assosierte han ikke gode sjakkspillere med nesten bare russere og en enkelt amerikaner? Hvordan kunne Carlsen overvinne disse fryktelige Norges–fiendtlige begrensningene i sjakken?

Alisha foreslår at hver gang avisene skriver om Carlsen, bør de samtidig skrive om Hou Yifan (verdens beste kvinnelige sjakkspiller). Eller om den chilenske Juga, som nylig har utgitt musikk som «utforsker sin identitet og erfaringer som kvinne i sjakkens verden». Hou Yifan er ranket som nr 59 i verden, men fortjener like mye oppmerksomhet som nr 1 altså.

Det må settes en stopper for mennenes dominans i sjakkens verden, avslutter Alisha – som beskriver seg selv som musikkjournalist(!)

Jeg har funnet løsningen, Alisha: Hvorfor kan ikke en kvinne bare vinne over Carlsen/Caruana?