Togstasjonen i Vincennes. Foto: Henrik S. Werenskiold
Del saken

Kommunen Vincennes øst for Paris er kjent for sitt fabelaktige slott, sine store grøntarealer og sin karakteristiske parisiske arkitektur.

Ikke mange tar turen til Vincennes når de besøker Frankrikes hovedstad, men det er absolutt verdt. På tross av å teknisk sett ligge utenfor byen, er Vincennes et av paris-regionens (Île-de-France) mest trygge og velstående nabolag.

Kommunen ligger rett øst for bygrensen til Paris og det er enkelt og går raskt å komme seg dit. Med lokaltoget RER A fra sentralstasjonen Les Halles, tar det cirka 12 minutter.

Slott

Det karakteristiske borgtårnet på Vincennes-slottet. Foto: Wikimedia Commons.

Vincennes-området er utvilsomt mest kjent for det grandiose Vincennes-slottet som pryder bybildet. Konstruksjonen av slottet begynte under høymiddelalderen på midten av 1300-tallet, som et jaktsted for den daværende franske kongen Ludvig VII – grunnet nærheten til Vincennes-skogen.

Det som startet som et kongelig jaktsted, utviklet seg gradvis til å bli et spektakulært slott som stod ferdig i 1410. Slottet er karakterisert av det spesielle borgtårnet (donjon) som pryder borggården og strekker seg 54 meter opp i lufta. Borgtårnet på Vincennes-slottet var Europas høyeste befestede tårn i middelalderen.

Vincennes-slottet var lenge et av primærboligene til det franske kongehuset – helt til det mer kjente Versailles-slottet stod ferdig i 1682, og kong Ludvig XIV gjorde det til det franske kongehusets primærbolig.

Skog

Vincennes-skogen. Foto: Wikimedia Commons.

Ved siden av slottet ligger Vincennes-skogen, som regnes som den franske hovedstadens nest største grøntareal (selv om den teknisk sett ligger utenfor Paris). Parken har et areal på 9,947 km², som er nesten tre ganger større enn Central Park i New York, og fire ganger større enn Hyde Park i London.

Her finnes det mange muligheter for å slappe av, ha det gøy eller drive med sport. I skogen ligger Parc Floral, som blir beskrevet som «et paradis med sjeldne planter og blomster», og som har vært anerkjent som botanisk hage siden 1998. Parc Floral er perfekt sted for pikniker og familieturer, hvor besøkende blant annet kan dra på båttur eller spille minigolf.

Fra juni til september, tilbyr Parc Floral også mange gratis kulturarrangementer: Paris Jazz Festival for den jazzinteresserte, Peacock-festivalen for dem som liker elektronisk musikk, Festival Classique au Vert for dem som elsker klassisk, og sist men ikke minst, «Pestacles»-festivalen for barna.

Montreuil: Paris’ Brooklyn

Arkitektur

Typisk arkitektur i Vincennes. Foto: Henrik S. Werenskiold

I tillegg til det berømte Vincennes-slottet, finnes det flere verneverdige bygninger i Vincennes, som for eksempel det spektakulære rådhuset og Saint-Louis kirken. Det finnes også mange andre arkitektoniske nysgjerrigheter for dem som velger å ta seg en tur og spasere rundt i området.

Klassisk parisisk arkitektur – 7 etasjers høye bygninger med fasader fra 1800-tallet – dominerer gatebildet. For dem som kjenner Paris, gir området assosiasjoner til det mer kjente 16. arrondissementet – hvor man best kan beskue Eiffel-tårnet.

I de relativt trange gatene finnes også en rekke sjarmerende mindre klesbutikker, vinbutikker, ostebutikker, slakterier og andre delikatessebutikker. Med overflod av gode restauranter, er det ikke noe problem å finne seg noe godt å spise. Hver søndag har settes det opp et bondemarked – hvor det tilbys alle mulige slags gastronomiske herligheter – på hovedplassen i kommunen nær togstasjonen.

Gate i Vincennes med flere delikatessebutikker. Foto: Henrik S. Werenskiold

Har du vært i Frankrikes hovedstad før og leter etter noe annet å gjøre? Ta turen!