Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Øl og vin blir fin, vin og øl blir krøll, sies det. Nå har forskere imidlertid kommet frem til at det blir krøll med vin og øl, uansett rekkefølge. 

En tysk studie avliver nå myten om at man blir mer bakfull av å drikke vin før man drikker øl, enn om man gjør omvendt. Dette rapporterer forskning.no. 90 frivillige deltok i studien, som ble gjennomført i regi av Witten/Herdecke-universitetet i Tyskland. 

Deltagerne ble delt inn i to grupper. Den første gruppen startet eksperimentet med nesten tre halvlitere med øl, før de måtte drikke fire store glass hvitvin. Den andre gruppen drakk samme mengder, men i motsatt rekkefølge.

Uken etter byttet de om, og alle ble plassert på den motsatte drikkemenyen fra den de hadde først. Ølen som ble anvendt i studien var Carlsberg pilsner og hvitvinen var Edelgräfler fra 2015. 

Ingen forskjell

De måtte registrere hvor fulle de følte seg på kvelden, i tillegg til hvordan de opplevde bakrusen dagen derpå. 

Av resultatene fremgår det at ingen av gruppene viste noe tegn til at bakrusen ble påvirket av hvorvidt de drakk øl eller vin først.

– Sannheten er at det å drikke for mye av hvilken som helst alkoholholdige drikke sannsynligvis fører til bakrus, sier forsker Jöran Köchling.

Også faktisk.no har sjekket påstanden, og har konkludert med at det faktisk er helt feil å hevde at man blir mindre bakfull av å drikke øl før vin, enn om man gjør omvendt.

Drikk vann

Det finnes en rekke råd mot bakrus. Amerikanske kjemikere anbefaler speilegg til frokost og vann dagen lang, mens en studie blant amerikanske studenter viser at jo mer du røyker mens du drikker, jo mer bakfull blir du. 

Det er imidlertid ingenting som tyder på at det å drikke mer dagen derpå, såkalt «reparering», har noen effekt. 

Tidligere studier har også vist at brunt brennevin, i særdeleshet amerikansk bourbon, kan gi en mer brutal bakrus.