Homo sapiens betrakter en modell av en neandertaler. AFP PHOTO PATRICK BERNARD
Del saken

Forfedrene våre hadde ikke bare sex med neandertalere. Beinfunn fra en grotte i Sibir kaster nytt lys over menneskets genetiske opphav, og viser at vi også kan ha formert oss med hittil ukjente arter, skriver The Science News Reporter.

Det er kjent at forfedrene våre hadde sex med neandertalere, og i dag har mennesker over hele verden mellom 1 og 4 prosent neandertal-gener i genomet sitt, med unntak av de som kun har gener fra opprinnelige etniske afrikanere.

Men vi kan også ha formert oss med andre menneskearter som er ukjent for oss i dag, mener vitenskapsmenn.

Et beinfunn fra Altajfjellene i Sibir viste seg å tilhøre den tapte menneskearten Homo denisova, denisovanere. Ved å ekstrahere DNA fra beinrestene klarte en forskergruppe å kartlegge denisovanernes gener.

Deretter sammenlignet forskerne med 5.600 genprøver fra Europa, Asia og Oseania, og genene til Homo denisova fikk full klaff i dagens befolkninger i Øst- og Sørøst-Asia. I tillegg til neandertal-gener har østasiater gener fra to tidligere populasjoner av Homo denisova, mens sørøstasiater og oseaniere har gener fra en tredje.

Hos melanesiere og australsk urbefolkning kommer 3 til 5 prosent av genomet fra Homo denisova, mens papuanere har hele 6 prosent.

Med andre ord kan denisovanere ha bodd fra Australia og Melanesia helt opp til dagens Kina, før de ble fortrengt til Altajfjellene.

Europeere har derimot lite Homo denisova i seg

Nyheten blir entusiastisk mottatt av David Reich, som arbeider med forhistorisk DNA ved Harvard University.

– Denne forskningsartikkelen er et gjennombrudd, sier Reich om forskernes presentasjon av funnene i tidsskriftet Cell.

Reich er sikker på at det har eksistert flere arter vi ikke kjenner til, men som lever videre i genomet vårt den dag i dag.

Moderne mennesker og neandertalere skilte lag som egne arter for 765.000 år siden. Neandertalere og denisovanere var derimot nærmere beslektet, og holdt stort sett sammen frem til de ble absorbert av Homo sapiens.