Foto: Steve Meddle/REX
Del saken

Søtningsmiddeler er genialt, hvis det ikke var for alle ryktene om at det kan føre til alt fra kreft til diabetes, gjøre deg tjukk og skade bakteriefloraen i tarmen

I Form skriver at søtningsmidler er erstatning for sukker, men er det skadelig?

I følge helsemyndighetene så kan du innta det uten å bekymre deg, de sier at det ikke er noen helsemessige betenkeligheter. En må drikker mer enn fire liter cola om dagen, før en kan begynne å snakke om helseskader.

Les også: Studier: Du går opp i vekt av sukker, ikke av fett

De har heller ikke noe bevis på at søtningsstoffer er kreftfremkallende. Ei heller andre alvorlige sykdommer. En får heller ikke en vektøkning direkte av søtningsmidler. Men en kan ofte innta mer næring enn nødvendig samt at produkter med søtingstoffer kan også inneholde fett og mel.

Det påvirker ikke blodsukkeret, og det er heller ikke skadelig for skjelettet, men cola inneholder syre og det skadelig. En kan få vondt i magen, og diaré om spiser for mye sukkerfritt godteri. Søtningsmidlene kan påvirke tarmbakteriene ved de skadelige tarmbakterietypene får bedre vekstvilkår, og at de mengden av sunne bakterier synker. Det kan føre til et svekket immunforsvar.

Les også: Sukker kan være like vanedannende som heroin

I motsetning til sukker en ikke søtningsmidler skadelig for tennene. Men det kan være andre ting som er skadelig, slik som cola og syren der. Det er også en risiko for å utvikler diabetes, ved at de kan påvirke blodsukkerreguleringen negativt.

Søtningsmidler er heller ikke skadelig for gravide, med unntak om den gravide har den medfødte sykdommen Føllings sykdom, men da må de også innta store mengder.