Illustrasjonsfoto: Mood Board/REX
Del saken

De vanligste er at man faller, blir jaget eller mister tenner? De kommer ofte igjen  i stressende perioder. 

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen er søvnekspert og sier at gjentatte drømmer er vanligst blant barn. Mange som har gjentatte drømmer sier at de er negative eller ubehagelige. Men med årene blir de drømmene mindre ubehagelig.

Les også: Forsker: Å gå på jobb før klokken 10 er som tortur

Drømmer er individuelt, men det er noe som går igjen:

Tema som å fly, falle, bli jaget, ta eksamen, miste tenner og nakenhet/upassende bekledning er vanlig, sier Pallesen, og forteller at gjentagende drømmer kan oppleves stressende, slik som å eksamen uten å ha lest, eller falle ned fra taket. 

Spesifikke tema som går igjen hos voksne er å bli jaget, vansker med å vedlikeholde hus/leilighet, være fanget eller miste tenner.

Les også: Her er de vanligste marerittene

Men igjen hvis man opplever å drømmer mye av det samme, kan det også være at en husker drømmer bedre.  Der er vi forskjellige. Noen husker mye og andre lite. 

Forsker på  hukommelse, Martin Bystad sier at kreative mennesker husker drømmer bedre enn andre.

Personer som har høyere aktivitet i det nettverket i hjernen som har med kreativitet å gjøre, har ofte bedre evne til å huske sine drømmer. Dette kan skyldes at kreative personer gjerne har drømmer som er mer livlige og detaljerte, noe som gjør drømmene lettere å huske, sier   han til KK.