Mann på tur til Blåhøa. 1 671 meter over havet og det høyeste fjellet i Trollheimen når en ser bort fra Innerdalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Å bruke for mye tid hjemme eller på kontoret forvirrer kroppene våre skriver The Guardian. Som en art trenger vi å komme oss ut mer, slår avisens skribent fast.

Mennesker bruker nå så mye tid innendørs at mange får en rekke alvorlige helseplager. For nesten to tiår siden konkluderte en studie utgitt i Nature med at gjennomsnittlig amerikaneren brukte 93% av tiden sin innendørs. Og det var før smarttelefoner.

I forsøk på å takle den skyggefulle, stillesittende verdenen kretser kroppene våre på hva som skal være harmløse antigener; de unnlater å gjøre bein sterke nok til å støtte vekten vår; selv våre øyne sliter med å fokusere uten hjelp av linser.

Vi begynner bare å forstå antall helsefarer som er forbundet med å leve et permanent beskyttet liv, skriver den engelske avisen.

Nærsynthet, et eksempel

Ta kortsynthet, noe som er et voksende problem blant unge, spesielt i Sørøst-Asia. Nesten alle mener at nært arbeid (lesing, telefonbruk, for mye TV) spiller en rolle. Og fordi tilstanden er mer vanlig i visse populasjoner tror mange også at det er arvelig. Det er langt fra hele sannheten.

I Singapore, for eksempel, påvirker nærsynthet 85% av ungdommene. Det faktum at bare 30% av den eldre generasjonen ikke har samme problemer antyder at dagens problemer ikke drives av arvelige gener.

For å vokse til sin optimale form trenger et utviklende øye eksponering for god kvalitetslys, som ikke kan finnes innendørs. I Singapore er det nesten ingen hus med hager hvor barn kan leke.

Våre innendørs vaner fører også ifølge The Guardian til at mange ikke får nok D-vitamin. For benbygningen trenger vi kalsium og fosfor, men spesielt kalsium er vanskelig for kroppen å absorbere uten D-vitamin. Forskning viser også at vitamin D mangel er i økende grad knyttet til forekomsten av allergier.