Skjermbilde VG
Del saken

VGs lesere sliter med mange problemer, noen av dem kan de få hjelp til å løse hvis de kjøper plussabonnement. Xstra gir et innblikk i rådene fordi som ikke har penger å avse til være en del av den eksklusive VG+ klubben.

Denne gang handler det om en kvinne på 34 år som har vært utro med en av mannens venner.

Kvinnen har sendt brev til VGs sexologer. Der forteller hun at hun har savnet «nærhet, oppmerksomhet og kos». Men det fikk hun av en av ektemannens kamerater, og hun «falt pladask». Hun hadde et hemmelig forhold til ham i noen måneder, flyttet på et tidspunkt ut av hjemmet sitt, men uten å fortelle hvorfor. Så angret hun og flyttet hjem.

Men ektemannen fikk vite hva som hadde skjedd av en felles venn.

Kvinnen vil gjenoppta forholdet med mannen, mener hun elsker ham og at det aldri vil skje igjen. Men mannen er visst skeptisk.

«Han er veldig opp og ned. I hverdagen går ting veldig greit, men når helgene kommer, og han får ro over seg, kommer tankene. Han sover dårlig om nettene, ligger og vrir og vender på seg,» skriver hun.

Så hun ber VG om råd. Det er psykologen Peder Kjøs som gir det:

– Kjæresten din har fått en stor oppgave i fanget. Han må bearbeide det som har skjedd, og gjøre den store jobben det er å tilgi og finne en vei videre, skriver han.

Både en styrke og svakhet er det at begge parter gjerne har skyld for at utroskap skjer:

– Utroskap er ikke noe som bare skjer. Utroskap er ikke bare et ensidig svik eller et brudd på en avtale. Nesten alle som har vært utro forteller lignende historier som din. De har savnet nærhet, det har vært vanskelig å kommunisere med kjæresten, de har følt seg frustrert og alene. Det blir for enkelt å legge all skyld på den utro parten, i hvert fall hvis man vil lære noe av det som har skjedd og bli en bedre partner, skriver Kjøs.

Men spørsmålet er, kan samlivet noensinne bli bra igjen? Eller er det kroken på døra og bedre å gå videre hver for seg. Hva sier Xstras lesere?