Skjermbilde VG
Del saken

Det regnes som et dårlig tegn når man ikke lenger har så mye sex. Det dabber av, man har ikk lyst. Så hva er årsakene? VG har lagt en sak om dette bak betalingsmur. Xstra gir deg essensen.

VG har tatt utgangspunkt i en studie publisert i tidsskriftet Evolutionary Psychology. Den har forsket på hva som får par i stabile forhold til å slutte å ville ha sex. Hele 1099 frivillige er spurt og inngår i studien.

Den aller vanligste årsaken blir rett og slett beskrevet som «minsket entusiasme». Man tenner ikke lenger like lett på partneren.

Som nummer to kommer «mangel på alenetid». Så kommer lange arbeidsdager, dårlig sex og utroskap.

«En kjedelig sexakt er en vanligere årsak blant eldre, mens lange arbeidsdager dominerer blant yngre,» skriver VG.

Helt nede som nummer ti på listen kommer det å ikke være monogam. Det inkluderer ønsker om å være sammen med flere, at du er lei av partneren din og vil finne nye bekjentskaper.

VGs egen sexolog Bianca Schmidt har følgende kommentar.

– Vi kommer inn i en hverdagsrutine, og den kan jo bli litt kjedelig. Og kjedelig og spenning er to ord som ikke henger helt sammen, mens spenning og tenning henger bra sammen. Når vi har blitt litt fanget i en grå hverdag, så faller noe av det nye og spennende ved partneren litt bort, og da går lysten ofte litt ned, sier Bianca Schmidt.