Skjermdump BBC.
Del saken

– Siden 2017 har Manuel, Alejandro og Victor levd i det som trolig er verdens første registrerte partnerskap mellom tre menn, skriver VG.

De tre colombianerne kaller seg en triade, siden de mener at å kalle seg en trio reduserer forholdet til kun noe seksuelt. De forteller om kampen for å bli anerkjent for valget sitt i et land som er svært konservativt.

De har vært omtalt i en rekke internasjonale medier, og særlig Manuel fremstår som en viktig talsperson for polyamorøse personer.

– Folk kommer hit og forventer seg noe ekstravagant, som tre promiskuøse festløver, men vi liker mest å lage mat sammen og gå på utflukter, sier Manuel til VG.

The Guardian omtalte saken når de tre fikk sitt forhold legalisert. Det var det første godkjente polyamorøse forholdet i Colombia, muligens i hele verden. Den gangen uttalte Victor:

– Vi vil gjøre det intime offentlig. Vi har ingen grunn til å skjule det. Vi hjelper bare til slik at andre mennesker forstår at det fins ulike typer kjærlighet, og ulike typer familier.

Ikke ekteskap

Etter loven i Colombia kan et ekteskap kun eksistere mellom to mennesker, så juristene skapte en helt ny samlivsform som tilslutt fikk anerkjennelse i domstolen. De tre anerkjennes som en familie og utgjør et juridisk partnerskap.

– Vi var allerede en familie, papirene er kun en formalisering, sa Victor til den britiske avisen. Triaden ble også intervjuet av BBC.

Manuel har skrevet historie tidligere, da han fikk registrert det første likekjønnede partnerskapet i Colombia for mange år siden.

Tidligere var de fire stykker som bodde sammen som en familie. Men da Alex Esnéider Zabala døde i 2014 fikk de gjenværende tre problemer med å få tilgang til den avdødes pensjon, siden de ikke hadde formalisert samlivet. Dette var motivasjonen for å kontakte en jurist og få til en juridisk godkjenning av det polyamorøse forholdet.

Organisasjonen FRI som står bak Pride-bevegelsen, har som en av sine kampsaker at slike polyamorøse forhold også skal legaliseres i Norge.