Ricky Gervais med sin sedvanlige pils på scenen under Golden Globe. Foto: Paul Drinkwater/ NBCUniversal/ Handout /Reuters
Del saken

Den britiske komikeren Ricky Gervais var tilbake som vert for Golden Globe for femte gang. Som vanlig benyttet han anledningen til å hudflette publikum.

Gervais slo igjennom som skaper og hovedrolleinnehaver i serien «The Office». Han er nå hardtslående stand up-komiker (også på Netflix), og var vert for Golden Globe-utdelingen i årene 2010-2012 og i 2016. Sistnevnte åpnet han på følgende måte:

– Hold kjeft! Dere avskyelige, pillespisende, seksuelt avvikende avskum!

Egentlig er det utrolig at han fikk komme tilbake i år for femte gang. Men nå ser det ut til at deler av den «progressive elite» har fått nok.

Gervais gikk i strupen på noen av verdens største firmaer innen show-business:

– Dere (skuespillere) sier dere er «woke», men dere jobber for Apple, Amazon, Disney…hvis ISIS startet en strømmetjeneste ville dere ringt agentene deres, eller hva?

Gervais påpekte at slike firmaer snakker om verdighet og å gjøre de riktige tingene, mens de produserer sine varer ved hjelp av slavearbeidere i Kina.

Det er hykleriet og den kvalmende selvhøytideligheten som er målet for satiren til Gervais. Som når han advarer celebritetene mot å bruke scenen til politiske erklæringer, siden ingen liker å bli belært av bortskjemte filmstjerner.

– Dere vet ingenting om den virkelige verden. De fleste av dere brukte mindre tid på skolen enn Greta Thunberg (…) Ingen bryr seg om deres meninger om politikk og kultur.

Les også: Ricky Gervais i konflikt med transaktivister

Reaksjoner

Flere kaller Gervais for høyrevridd etter opptredenen, skriver Breitbart. Mark Harris skriver for Vanity Fair og er gift med Oscar-nominerte manusforfatter Tony Cushner. Han kaller Gervais for høyrevridd og dum.


 The Los Angeles Times forsvarer også den krenkede, superrike eliten, og fremstiller Gervais som nihilistisk og ondsinnet:

«Stemningen var allerede dempet på grunn av riksrettssaken, krigen mot Iran og de katastrofale skogbrannene i Australia. Det siste noen hadde behov for var en glisende vert som kom med en reprimande mot håpet, og som spydig ba salen om å ikke bruke deres innflytelse til å forandre ting til det bedre.»

Les også: Krenkelseshysteriet har skapt en renhetskultur

Slår tilbake

Ricky Gervais tar ikke kritikken til seg. Som han sa flere ganger under Golden Globe:

– Jeg bryr meg ikke. Det har jeg aldri gjort.

Han kan ikke forstå hvordan det kan kalles høyrevridd å gjøre narr av globale kapitalister og den superrike Hollywood-eliten.


Ricky Gervais har bakgrunn fra den britiske arbeiderklassen, og anser seg som klassisk venstreliberal. Han misliker Trump, religion og konservativisme.

Men Gervais misliker også sensur, hykleri, selvhøytidelighet, politisk korrekthet og inngrep i ytringsfriheten. I vår postmoderne virkelighet er dette årsak nok til å bli oppfattet som høyreorientert.

Du kan se utdrag av monologen nedenfor.