Vil du bli frisk og lykkelig? Spis kjøtt! Det mener i alle fall en gruppe forskere fra Graz universitet. Foto: Pixabay/Robert-Owen-Wahl
Del saken

En kjent men kontroversiell studie fra det medisinske universitetet i Graz fant at en vegetarisk diett øker risikoen for kreft, allergier og mentale problemer.

Studien fra 2014 brukte offentlig helsestatistikk for å sammenligne vegetarianere med kjøttspisere. De fant at vegetarianere spiste sunnere, drakk mindre alkohol og hadde lavere BMI (body mass index), men allikevel var de totalt sett i en dårligere fysisk og psykisk tilstand, ifølge en artikkel i Independent.

Kjøttspisere levde etter klassisk målestokk langt mer usunt. De gikk sjeldnere til legen, drakk mer alkohol og var ikke så flinke til å ta vaksiner etc.

Allikevel konkluderer studien slik:

– Vår studie viser at østerrikske voksne som følger en vegetarisk diett har dårligere helse (når det gjelder kreft, allergier og mentale forstyrrelser), de har lavere livskvalitet og trenger mer medisinsk behandling.

Forfatterne bak studien ble umiddelbart anklaget for å jobbe på oppdrag av kjøttindustrien, men dette benekter de. Koordinator for studien, epidemiolog Nathalie Burkert sa til The Austrian Times:

– Vi distanserer oss fra disse påstandene, det er ikke en korrekt tolkning av våre data. Vi fant at vegetarianere lider mer fra enkelte helseproblemer som kreft, astma og mentale sykdommer, men vi kan ikke forklare hva som er årsak og virkning. Til det trenger vi ytterlige studier.

Kanskje det er mangelen på bacon som gjør utslaget?