En blodig biff er deilig, og kan spises med god samvittighet, mener dansk forfatter. Foto: Shutterstock
Del saken

– De moraliserende og vegetariske klimapredikantene har tatt grep om de unge, men de er i virkeligheten de mest umoralske.

Slik innleder den danske forfatteren Poul Pilgaard Johnsen en kronikk i Weekendavisen som ble publisert tidligere i mai. I et intervju med Nettavisen økonomi utdyper Johnsen:

– Jeg påpeker rett frem at det er helsemessige konsekvenser av en radikal omlegging fra kjøtt. Den menneskelige organisme er innrettet, og utviklet til kjøttspising.

Han irriterer seg over at veganere og vegetarianere moraliserer over hva andre spiser, og at mange unge er kapret av en trend om å spise sunt og klimavennlig, uten å ha tenkt gjennom konsekvensene.

Han mener dessuten samfunnet ikke bør ta hensyn til vegetarianere, og frykter en situasjon hvor et flertall ikke spiser kjøtt. Da vil det å spise kjøtt bli sett på som umoralsk, og veien derfra til et forbud er ikke lang.

Usofistikert

Norske vegetarianere reagerer sterkt, og mener det hele minner om «en gammel manns sukk.»

– Det første jeg tenker er at dette er usofistikert, og han er veldig på defensiven. Før i tiden var det mer «Disse gale menneskene som knapt kan overleve». Når jeg leser denne teksten i 2019, fremstår det som rollene har snudd, sier Pål W. Thorbjørnsen i Norsk vegetarforening.

Han benekter at vegetarianere er moralister. Samtidig innrømmer han at hensyn til miljøet er viktig for ham:

– Når jeg er ferdig med dette intervjuet skal jeg ut og plukke brennesle hos en gård like ved for å lage suppe. De fleste som er vegetarianere er nok det av hensyn til helse og miljø, og en «feel good-faktor».

Johnsen vil  ikke kritisere enkeltpersoner:

– Man skal ikke kritisere noen enkeltpersoner. At de forsøker å gjøre en god gjerning, gir ikke gjerningen en god mening.

Johnsen avslutter:

– Spis kjøtt med god samvittighet.