Gulrot, vårløk og reddik på et fat. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Trondheim 20201210. Gulrot, vårløk og reddik på et fat. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Del saken
  •  
  •  
  •  

Nesten en tredjedel av veganerne hadde en jodstatus som var lavere enn det Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler som en nedre grenseverdi.

Cornelia Weikert i tyske Bundesinstitut für Risikobewertun har sammen med blant andre professor Jutta Dierkes ved Senter for ernæring på Universitetet i Bergen, undersøkt ernæringsstatusen hos til sammen 72 tyskere hvor halvparten er veganere og resten er såkalt omnivore, det vil si altetende, skriver Forskning.no.

Deltakerne ble spurt om om hva de spiser og om de hadde tatt noe kosttilskudd de siste fire ukene. De fikk også målt nivået deres av ulike vitaminer og næringsstoffer gjennom blodprøver.

 Næringsinntaket deres var ganske likt, men inntaket av næringsstoffer varierte.

– Mest markant var inntaket av jod – nesten en tredjedel av veganerne hadde en jodstatus som var lavere enn det Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler som en nedre grenseverdi, forteller Weikert.

  •  
  •  
  •