Illustrasjonsbilde. Foto av Medicimage/REX
Del saken

Renhold og hygiene er noe alle har et forhold til. Såpe og varmt vann er en essensiell del av hverdagen og kilde til velvære for de fleste. Med det har ikke alltid vært slik.

– Vi har overlevd i tusenvis av generasjoner uten såpe og dusj.

– Det med å vaske seg ofte er en helt ny oppfinnelse som kom med industrialiseringen. På 1700-tallet luktet selv hoffet forferdelig, sier professor og dermatolog Jørgen Serup ved Bispebjerg Hospital, skriver forskning.no.

Nedsiden av å vasken seg med såpe

– Det er et problem hvis man såper seg inn fra topp til tå hver eneste dag. Såpen fjerner hudens naturlige fettstoffer. Da kan man få tørr hud, sier Serup.

Det er to hovedtyper hud. Tørr og fet. De fleste med normal hud tåler godt å dusje daglig, men kan godt klare seg med enklere stell i korte perioder.

– De med tørr hud, rundt en tredjedel, kan reagere med eksem om man dusjer daglig eller mer og bør velge skånsomme såper med lavere pH. og kan ha god nytte av å smøre seg med en fettholdig fuktighetskrem etter dusjing.

– Så er det, like omtrentlig, en tredjedel av befolkningen som har en fet hudtype, der huden både tåler og krever hyppigere vask eller renhold fordi det er mer fettstoffer som avstøtes, noe som kan gi ubehag om det går for lenge mellom hver dusj. Denne gruppen har liten nytte av, eller behov for, fuktighetskrem, sier seksjonsoverlege Dag Sollesnes Holsen til KK.

Les også: Myter om sol og bading: Bør man egentlig spise mer salt i solen?

Illustrasjonsbilde. Foto av Simon Webster/REX

Såpe og hudens balanse

– Det er ingen helseeffekter i å bruke såpe på kroppen, selv om industrien har prøvd å innbille oss det motsatte gjennom mange år. I virkeligheten bør man forstyrre hudens balanse så lite som mulig mener den danske mikrobiologen Mogens Kilian.

Jørgen Serup sin anbefalingen

– Jeg anbefaler at man dusjer hver dag i tre–fem minutter og at vannet ikke er for varmt. Vær forsiktig med såpe.