Vincent van Gogh. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Maleriet «Spring Garden», malt av kunstneren Vincent van Gogh, er stjålet fra et corona-stengt museum i Nederland. Tyvene er fortsatt på frifot.

Det var natt til mandag denne uka at et Van Gogh-maleri ble stjålet fra Singer-museet i Laren, Nederland som har blitt stengt under utbruddet av coronaviruset.

Ifølge nettavisen LondonLovesBusiness (LVB) kom innbruddstyvene seg inn i museet klokken 03.15 lokal tid mandag, og museet bekrefter at Van Gogh-bildet ble stjålet, men sier ingenting annet ble rørt.

Maleriet «The Vicarage Garden» var lånt fra Groninger Museum. Kunstverket viser prestegården i Nuenen våren 1884, og har tittelen «Spring Garden».

Bildet er malt om vinteren, mens kunstneren Vincent van Gogh bodde sammen med foreldrene sine.

Forbannet museumsdirektør

Museumsdirektør Jan Rudolph de Lorm ved Singer-museet sier at han er sjokkert og utrolig «p **** d off» etter tyveri av maleriet.

– Dette er ekstremt vanskelig, spesielt i disse tider, sier museumsdirektøren med henvisning til perioden vi er inne i og utbruddet av coronaviruset, som også har rammet Nederland kraftig.

Ifølge museet har de håndtert sikkerheten knyttet til bildet «helt i henhold til protokollen», melder LVB.

Forut for virus-stengningen av museet ble utstillingen «Sjelens speil» presentert, og med kunstnere i spekteret fra Jan Toorop til Piet Mondrian.

Van Gogh-tyvene er fortsatt på frifot.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Fakta Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, nederlandsk maler som var en av ekspresjonismens forgjengere.

Han regnes som en av de betydeligste malerne ved inngangen til 1900-tallet, men fikk ingen anerkjennelse i sin egen levetid.

I 1880-årene malte han en mengde landskapsbilder og selvportretter med korte, parallelle penselstrøk og sterke farger.

Blant hans mest kjente malerier er Solsikker (1888) og Mann med avskåret øre (1889); det siste ble utført etter at han selv hadde skåret av seg øret.

Han havnet på sinnssykehus og tok sitt eget liv.

Les mer om van Gogh fra Store Norske Leksikon