Det er skadelig å si at det er skadelig å være sykelig overvektig. Skjermbilde fra Campus Reform
Del saken

En professor i psykologi holdt en forelesning på en konferanse nylig hvor hun påsto at medisinsk «fat-shaming» er både mentalt og fysisk skadelig, ifølge CampusReform/PJ Media.

Joan Chrisler pekte på at leger «hele tiden anbefaler at overvektige skal gå ned i vekt», og dessuten er skyldige i «mikroaggresjoner» ved å rynke på nesen når de ser på journalene til mennesker som sliter med overvekt.

Stressende

Chrisler mener at å forsøke og overbevise overvektige om å endre livsstil for å få bedre helse, bare fører til stress som igjen kan forhindre pasientene i å oppsøke medisinsk hjelp. Foredraget hennes hadde tittelen Weapons of Mass Distraction—Confronting Sizeism.

Det er altså «sizeism» å påpeke at det ikke er sunt om du er 30-40 kilo overvektig. Men faktum er at overvekt er et seriøst helseproblem, særlig i USA, og mange overvektige dør alt for tidlig på grunn av problemer relatert til fedme. Det er omtrent som å påstå at det er mobbing av røykere hvis man nevner at røyking er skadelig.

Dette følger velkjente spor fra identitetspolitikken. En annen fat activist (dobbel betydning ikke tilsiktet) påstår at «dietter og mosjon er sosiale konstruksjoner», og en form for«intoleranse». Og en studie påstår at fat-shaming er «mer skadelig enn rasisme».

Les også: Fedme er en kronisk sykdom

Selvmord

– Fat-shaming er et alvorlig problem. Jenter har tatt selvmord på grunn av at de har opplevd fat-shaming i sosiale medier, sier Chrisler, som også påstår at det ikke er fedmen som skaper de største problemene, men «mangel på selvaksept og tilfredsstillelse med egen kropp». Hun påstår kategorisk:

– Det er ikke mulig å si noe om helsetilstanden til en person basert på kroppsvekt.

Chrisler innrømmer at det er umulig å bevise påstandene hennes, men mener dessuten at det ville være «uetisk å utføre slike eksperimenter».

Hvilke eksperimenter hun henviser til fremgår ikke av artikkelen. Det er mulig hun tenker på eksperimenter à la det reell vitenskap bedriver.