Unge kvinner inspiserer det kvinnelige urinalet Lapee. Foto: Lapee
Del saken

Et problem som oppstår på f.eks. festivaler, er at gutter kan tisse nesten hvor som helst, mens jenter må planlegge og stå i lange køer. Denne urettferdige situasjonen kan nå bli historie.

Gina Périer er en fransk arkitekt bosatt i København. Sammen med sin partner og venn Alexander Egebjerg har hun grunnlagt et firma som har utviklet et urinal for kvinner. Hun håper produktet skal føre til «tisse-likestilling».

Det rosa urinalet i plast har fått navnet Lapee, og er verdens første  urinal for kvinner som er laget for masseproduksjon. Denne uken ble nyheten testet ut på Roskilde-festivalen. Testen gikk bra, sier Gina Périer til The Guardian:

– På lørdag og søndag ble urinalet kun brukt av jenter, og de var svært fornøyde. Vi ble spammet med Instagram-beskjeder. Alle sa «endelig noe for oss», fordi problemene rundt urinering har vært så nedverdigende for kvinner.

Foto: Lapee

Ingen dører

Urinalet har ingen dører, men hindrer innsyn ved hjelp av design og plassering i landskapet. Tre jenter kan besøke urinalet samtidig, og stor effektivitet i form av liten tidsbruk vil redusere køene kraftig. Manglende speil for sminking og andre gjøremål vil sikkert også bidra til å redusere tidsbruken. Périer syns ikke oppgaven var vanskelig:

– Det var ikke komplisert å lage et urinal for kvinner. Jeg tror bare urinaler tidligere er blitt designet av menn som kun tenkte på seg selv, sier hun. Hun mener også at en løsning uten dører faktisk øker sikkerheten, da det gir innsyn for andre og gjør det lettere å forsvare seg hvis man blir angrepet.

Urinalet for kvinner vil fremme likhet mellom kjønnene, ifølge produsenten. Foto: Lapee

Det var blandede reaksjoner blant de jentene The Guardian snakket med. Noen mentan man helst burde være litt full før man våget benytte seg av løsningen, uten at dette var noe særlig problem for Ida (18) og Sol (19):

– Du vet, når man drikker hele tiden må man også tisse hele tiden, og i fjor måtte jentene stå i kø i en halvtime, så dette er veldig bra. Dessuten er de rosa, det er også litt kult.

Gina Périer mener at Lapee allerede har redusert den velkjente ekle lukten som Roskilde er kjent for:

– Vanligvis må jenter tåle toaletter som er dekket av dritt, så å kunne gå på et sted hvor du vet at det kun er tiss høres ut som det mest luksuriøse i verden.

Her et kort intervju: