Russetoget i Oslo i 1995. Var alt bedre før? Foto: Rune Petter Ness / NTB / Scanpix
Del saken

Allerede flere måneder før russetiden starter slår Sør–Rogaland politidistrikt alarm, skriver Stavanger Aftenblad.

Fenomenet russebuss var lenge et Oslo–fenomen, men nå sprer det seg i stadig større grad utover til de andre byene. I fjor var det kun en håndfull russebusser i Sør–Rogaland. I år er antallet mangedoblet, og flere av disse skaper store utfordringer for politiet.

I perioden 1. august til 12. november i fjor registrerte politiet 9 oppdrag knyttet til russen. I år er antallet økt til 42 oppdrag.

– Spesielt russebuss–fenomenet skaper problemer, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth.

Det handler bl.a. om ordensforstyrrelser og narkotikabruk. Politiet ser så alvorlig på problemet at de ser behovet for å utvikle en egen strategi. Det er stor rivalisering mellom russebusser, og det har vært flere slåsskamper, også på skolene. Politiet har tilgang til video fra flere slike slåsskamper.

Russebuss–gruppene etableres tidlig, gjerne allerede på ungdomsskolen. Samholdet i disse gruppene er sterkt, og kan minne om gjenger. Politiet har opplevd å bli utsatt for vold fra slike grupper, de blir omringet og kastet flasker etter.

Yngre jenter gjør hva som helst for å «henge» med disse gruppene:
– Vi vet at jenter i ungdomsskolen har måttet strippe utenfor bussen for å få slippe inn. Det er også eksempler på jenter som har fått sitte på først etter at de har utført seksuelle handlinger med medlemmer av russebussen, sier Rotseth.

Russen driver også med andre, spennende aktiviteter, som å teipe jenter fast til lyktestolper, og dynke de i urin, mel og andre ekle substanser. Nesten hvert år blir det rapportert om at russejenter har blitt utsatt for voldtekt i forbindelse med landstreffet i Kongeparken utenfor Stavanger.

Russebussene får gjerne lagd egen musikkvideo. Disse videoene viser godt hvilket kulturelt nivå det er snakk om: