OSLO 20181216. Liv Ullmann feirer 80-årsdagen sin på Nationaltheatret med inviterte gjester søndag. Liv Ullmann og ektemannen Donald Saunders. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken

Søndagen fortsatte feiringen av Liv Ullmanns 80-årsdag – denne gangen på Nationaltheatret.

Bak søndagens bursdagsfeiring i Oslo sto Nationaltheatret og Riksteatret. Til stede var en rekke personer fra norsk og internasjonalt kultur- og samfunnsliv, blant dem statsminister Erna Solberg (H).

Første del av søndagens festivitas var åpen for pressen, mens en privat del av feiringen fortsatte etterpå – uten mediene til stede.

Skuespilleren kan se tilbake på en 60 år lang karriere. Den startet på Rogaland Teater, der hun debuterte som Anne Frank i 1957.

Gjennombruddet utenlands kom med Jan Troells dramafilm «Utvandrerne» (1971). Hun vant en Golden Globe og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

Ullmann er også kjent for sitt mangeårige samarbeid med den svenske filmregissøren Ingmar Bergman, som hun også fikk datteren Linn med. Hun spilte i ti av hans filmer mellom 1966 og 2003.

Norges filmdronning har også hatt regien på en rekke filmer og teateroppsetninger, og det har resultert i flere hederspriser til henne, blant annet Peer Gynt-prisen – og Norsk kulturråds ærespris.

(©NTB)

[email protected]