Far og sønn. Eller - kanskje ikke? Pixabay/ambermb
Del saken

Tusenvis av fedre har de siste årene skaffet seg DNA-bevis på om de virkelig er far til sitt barn. Opp mot 30.000 tester blir utført hvert år, og testene er er svært enkle å utføre. Og opp mot 20 % av mennene oppdager at de ikke er biologisk far til barnet de testes, sier Alphabiolabs til MailOnline.

Det betyr ikke at 20 % av alle barn har oppnevnt feil far. Man må anta at de som bestiller slike tester har større grad av mistanke for at noe er galt. Forskning.no anslo i 2016 at kun omlag én prosent av lovlige fedre ikke er biologisk riktig far.

Salget av såkalte «gjør det selv» farskapstester har eksplodert. DNA-prøvene kan utføres på en svært enkel måte, og stadig flere menn oppdager at de feilaktig har blitt utnevnt til biologisk far.

Testene er ikke bare enkle å utføre, de er dessuten mulig å anskaffe til en stadig lavere pris. Man kan for omtrent 1000 kr kjøpe slike tester på nettet, og i løpet av noen få dager avklare et farsforhold.

For menn som f.eks. er pålagt barnebidrag kan dette være en svært god investering. Men selvsagt medfører dette en rekke etiske og praktiske spørsmål. Uansett: Når teknologien er tilgjengelig og lovlig, er det vanskelig å unngå at den blir tatt i bruk.

I enkelte land vil det dog ikke hjelpe med en DNA-test. I filmen The Red Pill får vi høre historien om en far som har DNA-bevis på at han ikke er faren til sin tidligere ektefelles barn, men han må allikevel betale barnebidrag siden de var gift når barnet ble født, og til tross for at skilsmissen skyldtes hennes utroskap med mannen hun nå bor sammen med, som også er barnets biologiske far.

Enkelte stater i USA har forbud mot DNA-testing av barn.

Richard Mason, mannen bak Moneysupermarket.com, oppdaget nylig at hans tre barn, som han har oppdratt som sine egne i over tyve år, ikke er hans biologiske barn. Oppdagelsen kom som følge av en medisinsk diagnose hvor legene fortalte at han har vært steril siden fødselen. Du kan se en kort film om Mason nedenfor.