AP Photo, File
Del saken
110 dokumenter fra Albert Einstein stilles ut i Jerusalem, deriblant personlige brev. De fleste er aldri tidligere vist offentlig.

De gulnede håndskrevne papirene inkluderer private brev på tysk, samt beregninger fra nobelprisvinneren og den teoretiske fysikeren Albert Einstein.

Til sammen er det fire personlige brev skrevet av Einstein til hans venn Michele Besso, en sveitsisk-italiensk ingeniør. Direktør Hanoch Gutfreund ved Einstein-arkivene ved på Det hebraiske universitetet i Jerusalem kaller brevene «en skatt».

– I hvert av brevene referer de til noe vitenskapelig. Men de deler også noe personlig om sine familier, sier Gutfreund.

I et av brevene til Besso fra 1951 skriver Einstein at han ennå ikke har kommet nærmere en fullstendig forståelse av lyspartikler – til tross for 50 år med forskning.

Organisasjonen Crown Family i Chicago kjøpte de 110 dokumentene av en privat samler og donerte dem til det israelske universitetet. Dokumentene tilhørte opprinnelig Ernst Straus, en av Einsteins assistenter.

Universitetet oppgir ikke prisen for dokumentene, men et brev fra Einstein til Besso ble i 2017 solgt for nærmere 600.000 kroner på en auksjon. Einstein var med på å grunnlegge Det hebraiske universitetet og var medlem av styret.

14. mars er det 140 år siden Einstein ble født.