House of Commons, Underhuset, i sesjon 30. januar, 2019. Illustrasjonsbilde. MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / MARK DUFFY / UK Parliament"
Del saken

Sir Christopher Chope sitter i parlamentet for de konservative. Nylig blokkerte han et nytt lovforslag som tar sikte på å beskytte jenter fra kjønnslemlestelse (FGM).

Han møter nå massiv fordømmelse fra politikere fra både Labour og Conservative Party. Chope utnyttet en gammel regel som sier at et medlem av Underhuset kan utsette behandling av lovforslag bare ved å rope «I object».

Innenriksminister Sajid Javid er «veldig misfornøyd», ifølge Sunday Express. Han skrev på twitter:

– FGM er barnemishandling. Jeg er fast bestemt på å utrydde denne avskyelige og middelalderske praksis.

Les også: Historisk dom i UK: Mor dømt for kjønnslemlestelse av datter

Sir Christopher sier at selv om han støtter lovens idé, så er han uenig i prosedyremessige prinsipper som gjør at en slik lov kan vedtas uten grundig nok debatt. Men Dawn Butler, skyggeminister fra Labour, er uenig:

– Det er uakseptabelt at denne Tory-dinosauren hele tiden slipper unna med å blokkere lover som skal beskytte kvinners sikkerhet og rettigheter. Christopher Chope er en skam for det konservative partiet og for landet som helhet.

For det er ikke første gang Sir Christopher benytter seg av en slik treneringstaktikk.  han fikk også utsatt innføringen av den såkalte «upskirting bill» på samme måte. Dette var en lov som kriminaliserte å ta bilder opp under skjørtet til kvinner, og som omsider ble vedtatt i juni 2018.

Det er unektelig slik at man må spørre hva som er verst: At noen blokkerer et slikt lovforslag, eller at man trenger slike lover i det hele tatt?