En lekeplass i London er forbeholdt barn med velstående foreldre. Illustrasjonsbilde. Pixabay/Cherylt23
Del saken

En eiendomsutvikler i London møter sterke reaksjoner etter at det ble kjent at de segregerer fattige og rike barn når det gjelder lekeplasser.

Boligminister James Brokenshire kaller situasjonen «skandaløs», og leder av Labour, Jeremy Corbyn, reagerer på twitter:

Det dreier seg om et boligprosjekt utviklet av Henley Homes. Av de totalt 149 boenhetene som er bygget over en nedlagt skole, er enkelte av leilighetene forbeholdt sosialboliger, hvor familier med dårligere råd bor ved hjelp av statlig støtte.

I prospektet for utbyggingen skrev Henley Homes at «fellesarealene er der til bruk for alle beboere». Men underveis ble byggeplanene endret, slik at barn fra sosialboliger ikke har tilgang til den flotte lekeplassen hvor de rike barna koser seg. De er i stedet avspist med en liten lekeplass av en helt annen standard.

Daniella Rea bor i en av sosialboligene med mann og tre barn. Hun sier:

– Så snart vi flyttet inn, sa vaktmesteren til oss: Lekeplassen er privat: De folkene kjøpte seg leiligheter, så de får lov til å leke der.

Situasjonen minner om en annen kontrovers, den såkalte «poor doors» skandalen. Der måtte de fattige benytte seg av sidedører eller «fattigmannsdører» for å komme inn til leilighetene sine. Hovedinngangen var forbeholdt de som hadde kjøpt leilighet. Til tross for massiv kritikk fortsetter praksisen.