Peter Madsens selvbygde ubåt. FOTO: Resett
Del saken

En ny Netflix-dokumentar om livstidsdømte Peter Madsen provoserer og får kritikk.

Dokumentaren om «Ubåt-Madsen», som myrdet den svenske journalisten Kim Wall ombord på sin selvlagede ubåt, provoserer, skriver flere medier.

I «Into the deep» følger den australske regissøren Emma Sullivan praktikantene som jobbet med Madsen for å produsere en romrakett, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter og danske Politiken.

Kritikken kommer blant annet fra Anja Olsen, som portretteres i filmen, og Olsen hevder at Sullivan brakte henne med i saken mot hennes vilje.

Mordet på Kim Wall skal ha funnet sted ombord på Peter Madsens selvbygde ubåt. FOTO: Resett

Filmens producent Mette Heide har avvist kritikken. Hun har ikke ønsket å uttale seg til dr.dk, men til filmmagasinet Ekko har hun i en mail uttalt:

– Anja Olsen har som alle andre medvirkende frivillig stilt opp til intervjuer og til å bli filmet. Hun medvirker derfor i filmen, hvor hun forøvrig fremstår som en sympatisk person, som bidrar med en viktig del av fortellingen.

Anja Olsen har så langt nektet å skrive under rettighetsdokumenter knyttet til hennes medvirkning i «Into the deep», melder dr.dk.

Les også: Peter Madsen gift i fengslet

Kritikk fra flere

En fotograf som deltok i prosjektet har også kritisert «Into the deep» for ikke å ha tatt nok hensyn til deltakerne og sier at han har påtalt dette for produsenten og regissøren.

– Jeg var overbevist om at filmteamet under filmingen ville ta hensyn til og beskytte de som deltar og deres mentale tilstand, sier Cam Matheson til filmmagasinet Ekko.

Flere deltakere i Netflix-dokumentaren sier de trodde at de egentlig skulle være med i prosjektet og fortelle om Madsens rakettbygging, men at prosjektet midtveis endret karakter og fokus havnet over på drapet på Kim Wall.

Filmen «Into the deep» er blitt til en film om de menneskene, som jobbet tett på den morddømte oppfinneren og ubåtbyggeren Peter Madsen.

Filmen er rost av filmanmeldere, men har fått rikelig med kritikk fra annet hold etter at den ble vist på Sundance-festivalen 24. januar.

Les også: Ny vurdering av straffeutmålingen for Peter Madsen

– Ute i meget følsomt landskap

Journalist Kurt Strand, som leder det danske P1-programmet «Mennesker og medier», kaller «Into the deep» for en helt, helt spesiell historie.

– I denne saken vet vi på forhånd at vi har med en dypt kontroversiell historie å gjøre. Der må filmskaper hele veien overveie hva som gir mening i de ulike situasjonene.

– Når historien plutselig får et annet fokus, slik flere av de medvirkende forteller, så er det alminnelig og god vane å sikre seg at de medvirkende er med på de nye premissene, sier han.

Planen er at Netflix-dokumentaren skal ha premiere senere i år.

Kim Wall-saken:

Kim Isabel Fredrika Wall var født den 23. mars 1987 og ble drept ombord i Peter Madsens ubåt den 10. eller 11. august i 2017 i Køgebukten utenfor Sjelland.

Hun var en svensk frilansjournalist og Wall ble drept og senere partert under en reportasjetur ombord på ubåten UC3 Nautilus, utført av ubåtens ingeniør Peter Madsen.

Madsen ble dømt 25. april 2018 i København og fikk livsvarig fengsel. Ifølge påtalemyndigheter skal drapet ha blitt begått i ubåten hans.

Dommen ble anket i mai 2018, imidlertid bare med hensyn til straffens lengde og ikke selve skylden. 26. september i 2018 opprettholdt Østre Landsret den tidligere livstidsstraffen mot Madsen.

Etter Kim Walls død ble det satt opp et minnefond, med den hensikt å dele ut reisetilskudd hvert år i forbindelse med Kim Walls fødselsdag 23. mars til kvinnelige journalister som jobber i Kim Walls ånd. Den første prisutdelingen fant sted i mars 2018.