Karakterene Jon Snow (Kit Harington) og Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) fra HBO-serien «Game of Thrones», som hadde premiere for sin åttende og siste sesong søndag. Navnene Jon og Daenerys har de siste årene begynt å dukke opp i tyske folkeregistre. Foto: HBO / AP / NTB scanpix
Del saken

Etter 2006 har stadig flere tyske barn fått navn etter rollefigurer fra TV-suksessen «Game of Thrones».

Ifølge den tyske amatør-navneforskeren Knud Bielefeld er det særlig rollefiguren Jon Snow som har vunnet hjertene til nybakte tyske foreldre.

Siden 2006 har fornavnet Jon dukket opp 365 ganger som fornavn eller mellomnavn i Bielefelds database, opplyser Bielefeld til nyhetsbyrået DPA idet den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones» har premiere verden over.

Arya, navnet til Jons kusine Arya Stark, har blitt gitt til 250 nyfødte jenter rundt om i Tyskland. Brandon (Stark) dukker opp 185 ganger, mens kortformen Bran, som Brandon vanligvis går under i TV-serien, dukker opp 20 ganger.

Bielefeld baserer sin analyse på 610 ulike kilder i 480 byer over hele Tyskland. Hovedsakelig er det fødselsklinikker, men utvalget er også delvis basert på folkeregistre, og omfatter rundt 25 prosent av alle barn som blir født i landet.

Sansa (31), Dany (25), Daenerys (6) og Tyrion (6) har også begynt å dukke opp i tyske fødselsattester.

– Jeg finner særlig navnet Khaleesi interessant. Det dukker opp 16 ganger i mitt utvalg. I «Game of Thrones» er ikke Khaleesi et navn, men en tittel. Likevel får altså barn dette navnet, sier Bielefeld.

Selv om «Game of Thrones»-navnene har vokst i popularitet er de fortsatt langt fra de vanligste navnene i Tyskland. Favorittene Emma og Ben er gitt til over 10.000 tyske nyfødte de siste 13 årene.

Den første boka i George R.R. Martins bokserie «A Song of Ice and Fire» kom ut i 1996, mens den første episoden i TV-serien basert på bøkene kom i 2011. Den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones» kommer før siste bok i bokserien er ferdig.