Tyrefektning er en brutal og omdiskutert spansk tradisjon. Shutterstock
Del saken

Mens 400 demonstranter ropte «Det er ikke kunst, det er tortur»  utenfor arenaen i Palma, ventet 12000 tilskuere på noen av Spanias beste tyrefektere.

Ifølge The Guardian ropte tilhengere av den brutale sporten Frihet! men det ble spilt sanger over høytaleranlegget som Viva España og den forbudte fascisthymnen Cara al Sol.

Balearenes lokale myndigheter innførte forbud mot tradisjonell tyrefektning i 2017. Men i 2018 ble vedtaket omgjort av Høyesterett, som mente den regionale retten hadde oversteget sin myndighet. Bare en aldersgrense på 18 år og forbud mot salg av alkohol ble opprettholdt.

Tilhengere anser tyrefektning som en viktig del av spansk kultur. Nyheter om tyrefektning finnes som regel på avisenes kultursider, ikke på sportssidene. Tyrefektning i tradisjonell form er forbudt i flere spanske regioner, som Kanariøyene og Katalonia.

I 2016 skapte en spansk matador sterke reaksjoner da han gikk i ringen med sin fem måneder gamle datter på armen:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Se repite la historia . Viva la mejor herencia , el sentimiento , la pureza , honor .

Et innlegg delt av Francisco Rivera (@f.r.paquirri)

Jorge Campos er leder av Balearenes avdeling av Vox, et høyrepopulistisk parti som vil bevare tradisjonen med tyrefektning. Campos ankom arenaen drapert i et spansk flagg for å vise sin støtte.

Tyrefektning går selvsagt som oftest utover oksene. Men av og til er det også matadorer som må bøte med livet, som Ivan Fandiño i 2017.