TILRETTELAGT: Oslo kemnerkontor er blant arbeidsplassene som har god tilrettelegging for at de ansatte skal kunne sykle til jobben. Foto: Kjetil Hasselgård / Syklistenes Landsforening
Del saken

Tidlig vår og frykt for koronasmitte gjør det mer attraktivt enn noensinne å velge sykkelen til jobb. – Arbeidsgivere bør kjappe seg og tilrettelegge for mer sykling, mener Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening.

Kortere vintersesonger mange steder i landet gjør at man nå kan ta i bruk sykkelen tidlig. Og kombinert med tiltak for å hindre koronaviruset, vil flere forsøke å unngå offentlig transport og velge alternative fremkomstmidler, som gang og sykkel, tror Norsk Friluftsliv.

– Ikke alle kan ha hjemmekontor. Mange er nå opptatt av å begrense antall situasjoner der man har nærkontakt med andre mennesker, og for flere er sykkel et godt og attraktivt alternativ, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv .

Viktig med tilrettelegging

Regjeringen har som mål at 20 prosent av alle reiser i byene skal foregå med sykkel innen 2023.

– Da er det også viktig at arbeidsplassen tilrettelegger for det, og oppfordrer til det, sier Lasse Heimdal.

Trygg sykkelparkering og et sted å tørke våte klær er blant tiltakene Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening mener arbeidsgivere bør kunne tilby de ansatte nå.

– Det å vite at sykkelen din står trygt og at klærne dine kan tørke uten å være til sjenanse for kollegaer, er for mange viktige forutsetninger for å velge sykkel. Med den riktige tilretteleggingen kan arbeidsplasser motivere flere ansatte til å velge å starte dagen på to hjul, sier Mata Eri, prosjektmedarbeider for Sykkelvennlig arbeidsplass i Syklistenes Landsforening.

Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning eid og driftet av Syklistenes Landsforening. Her kan arbeidsplasser få den hjelpen de trenger for å tilrettelegge for at deres ansatte velger sykkelen til jobb.

Norsk Friluftsliv – fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner.