Edgardo Quilesacevedo fra U.S. Marine Corps på kjøkkenet med Kristine Mäkitalo. Foto: Maria Gran
Del saken

Edgardo Quilesacevedo fra U.S. Marine Corps trodde han ville savne taco mest på sin første tur til Norge. Da fikk han en overraskelse av familien Mäkitalo.

Edgardo Quilesacevedo kom til Norge for tre uker siden på sitt første utenlandsoppdrag med U.S. Marines, ekspedisjonsstyrken til det amerikanske forsvaret.

Sammen med rundt 200 andre marineinfanterister har han hatt kaldværstrening på Elvegårdsmoen, skriver Forsvaret på egne nettsider.

Fra 12.-18. mars deltar Quilesacevedo og de andre amerikanerne på storøvelsen Cold Response, der de skal øve på forsvaret av Norge.

Målet er å trene på å få allierte forsterkninger til landet, og videre inn i stridssonen, alt i krevende vintervær i Nord-Norge, ifølge Forsvarets nettsider.

Edgardo Quilesacevedo fikk jobben med å steke norskkrydret taco-kjøttdeig. FOTO Maria Gran

Fikk oppleve norsk taco

Som en del av Norges-oppholdet fikk Quilesacevedo  komme hjem til familien Mäkitalo sør for Narvik.

Vertskapet Jonas og Kristine får hjelp på kjøkkenet av amerikaneren, som steker kjøttdeig mens Kristine og Tidemann (4) kutter opp agurk. Peder (1) følger nøye med fra stolen sin.

Den norske tacoen faller i smak. Den er ikke lik, men det gjør ingenting.

– Det er annerledes, men jeg liker det, smiler Edgardo over tallerkenen med de siste bitene av tacoskjell og grønnsaker.

Brunost, tørrfisk og sjokolade

Den amerikanske marinesoldaten er ifølge Forsvarets nettsider vanligvis stasjonert i North Carolina, men det er øya Puerto Rico i Det karibiske hav som er hjemme.

– Egentlig er Norge og Puerto Rico ganske likt, men dere har hvite fjell og vi har grønne, forteller han på Forsvarets nettsider.

Etter endt taco-måltid spanderer familien Mäkitalo brunost, tørrfisk og melkesjokolade på amerikaneren, noe han setter stor pris på.

– Jeg elsker dette stedet, det er vakkert her, sier Edgardo og legger til:

– Jeg kommer nok tilbake på ferie, da kan jeg ta med kona mi og vise henne Norge.

Video: Sunniva Skarsvåg

Oppdatering: Øvelse Cold response er avlyst

Tidlig ettermiddag 11. mars melder NTB at øvelsen er avlyst på grunn av coronaepidemien:

«Forsvarsledelsen besluttet onsdag at militærøvelsen Cold Response i Troms og Finnmark skal avbrytes.

Det er sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter som i samråd med resten av Forsvarets ledelse har tatt beslutningen.

– Viruset er nå ute av kontroll i samfunnet, og det er en ny situasjon. Derfor har vi besluttet å iverksette en styrt avvikling av øvelsen, sier generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.»