Del saken

Med ganske lite trening kan man endre hjernens kommunikasjonsmønstre og gjøre hukommelsen mer enn dobbelt så effektiv, viser ny studie, tidligere gjengitt av Forskning.no.

Studien beskriver et forsøk der en gruppe personer med vanlig hukommelse har gjennomført et treningsforløp for å se om de kunne trene seg til superhukommelse.

Det kunne de. Før treningen kunne deltakerne i gjennomsnitt huske 26 ord fra en liste på i alt 72. Etter 6 uker med 30 minutters daglig trening klarte de 62. Og selv ved en ny test etter fire treningsløse måneder kunne de huske nesten dobbelt så mange ord som da de startet, ifølge Forskning.no.

«Det viser at god hukommelse ikke bare er et medfødt talent, men noe man kan trene opp», sier hovedforfatter Martin Dresler, førsteamanuensis i nevrovitenskap ved det nederlandske Radboud University Medical Centre, til det norske forskningsmagasinet.

Egentlig startet eksperimentet med at forskerne ville undersøke om såkalte hukommelsesutøvere, som har trent hukommelsen i årevis og deltar i konkurranser, har en hjerne som skiller seg ut.

Derfor skannet de hjernene på 23 av verdens beste hukommelsesutøvere og sammenlignet dem med skanninger av 23 personer med tilsvarende alder, helse og intelligens, men med vanlig hukommelse. «Jeg hadde en forventning til at utøvernes hjerner hadde en annerledes struktur.

Litt som at kroppsbyggere har usedvanlig store muskler», sier Martin Dresler. Men slik var det ikke. I stedet fant forskerne forskjeller i hjernens kommunikasjonsmønstre. Det vil si hvordan hjernens regioner kommuniserer internt og med hverandre.

«Det interessante er at forskjellene ikke er medfødt. Hukommelsesutøverne er ikke født med superhukommelse, men har trent seg til den. For å undersøke hvordan trening påvirker hjernen, bestemte vi oss for å trene en gruppe mennesker med gjennomsnittlig hukommelse», forteller Dresler til Forsking.no.