AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Del saken

De to astronautene som var om bord i den russiske Sojuz-fartøyet klarte seg da en sensorfeil gjorde at de måtte nødlande i Kasakhstan i oktober. Etter den mislykkede oppskytingen ble planlagte reiser til Den internasjonale romstasjonen satt på vent inntil videre, men mandag er det altså duket for et nytt forsøk.

Den russiske kosmonauten Oleg Kononenko, canadiske David Saint-Jacques og Anne McClain skal skytes opp fra romfartsbasen Bajkonur i Kasakhstan mandag. De russiske Sojuz-fartøyene er de eneste som for tiden frakter personell mellom ISS og jorden, men de tre ser ikke ut til å være bekymret for at det skal skje noe i forbindelse med deres romferd.

– Risikoen er en del av yrket vårt, sier Kononenko på en pressekonferanse før avreisen.

– Vi føler oss veldig klar for dette, er kommentaren fra McClain, som i likhet med Saint-Jacques skal ut i verdensrommet for første gang. Kononenko er derimot en veteran som tidligere har tilbrakt 533 døgn i rommet.

Om halvannen uke skal trioen en tur på utsiden av ISS for å inspisere et hull som har ført til en luftlekkasje fra romstasjonen.

(©NTB)