Banesykling. Illustrasjonsbilde. Foto: Morten Hval / NTB / SCANPIX 31781 / 25
Del saken

Rachel McKinnon fra Canada vant VM-tittelen for kvinner i søndagens UCI Masters i banesykling. McKinnon er født som biologisk mann, men identifiserer seg nå som en transkjønnet kvinne, skriver Canadian Cycling Magazine.

McKinnon har doktorgrad i filosofi og jobber som professor i kjønnsstudier ved College of Charleston SC.

Det er mildt sagt omstridt å tillate biologiske menn i internasjonale idrettskonkurranser. IOC har bestemt at høyere forekomster av testosteron gir biologiske menn en alt for stor fordel i konkurranse med biologiske kvinner. Menn er både raskere, sterkere og mer utholdende i gjennomsnitt, og disse forskjellene øker når man nærmer seg ytterpunktene hvor man finner toppidrettsutøvere.

McKinnon på sin side har uttalt til USA Today at å tvinge biologiske menn som identifiserer seg som transkjønnede kvinner til å redusere nivået av testosteron er et angrep på deres menneskerettigheter.

– Å fokusere på prestasjonsmessige fordeler er irrelevant, dette handler om rettigheter, forklarer McKinnon, og fortsetter:

– Vi burde ikke bekymre oss over om transer kommer til å ta over OL. Vi burde heller bekymre oss over transers mulighet for rettferdighet og menneskelige rettigheter.

Bronsemedaljevinner Jen Wagner–Assali er ikke i tvil om at dette var urettferdig:

Et helt annet utslag kan vi se i saken om Mack Beggs. Beggs er født som kvinne, men er i ferd med å endre kjønn til mann. Tidligere i år vant Mack Beggs Texas High School-mesterskapet for kvinner i bryting for andre gang på rad. Både i år og i fjor var Chelsea Sanchez tapende finalist. Særlig kontroversielt var det at Beggs i tillegg til små doser testosteron også fikk steroider i forbindelse med behandlingen.

Det må nevnes at Beggs selv ønsker å konkurrere med guttene, men skolerådet krever at man konkurrerer i samsvar med hvilket kjønn som står på fødselsattesten.

Du kan se en kort film fra Beggs seier nedenfor: