Torsk og persille. En fin kombinasjon. Foto: Pexels
Del saken

Dette er en klassiker i vår familie. Nå som skrei-sesongen nærmer seg er det passende med en oppskrift som er enkel, rimelig og svært velsmakende.

En gammel husmorregel er at torsk kun skal spises i måneder som inneholder bokstaven R. Aller best er torsken midt på vinteren, og i særklasse når skreien invaderer norske farvann for å formere seg.

Sausen jeg bruker her kan brukes i mange varianter som jeg vil komme tilbake til. Det er en enkel saus som kan varieres etter hva du skal bruke den til. En av mine personlige favoritter.

Til denne oppskriften kan du bruke filet med eller uten skinn, men aller best er benfrie ryggstykker (torskeloins), som er torskens indrefilet.

Du trenger
Torsk, ca. 150 gram pr. person
Poteter
3-4 gulrøtter
Smør
Sitronjuice
Appelsinjuice
Fløte
Worcestersaus
Bladpersille

Start med gulrøttene:
Skrell gulrøttene med en potetskreller, kutt de i skiver, ca 5 mm tykke. Legg de i en kjele, hell på halvparten vann og halvparten appelsinjuice til det dekker. Sett på kok og tilsett en klype salt.
Ikke kok de for lenge, gulrøtter skal ha god tyggemotstand. 4-5 minutter er nok.
Sil av vannet, sett til side.

Del torsken opp i serveringsstykker. Skal stekes i smør på middels høy temperatur til den «flaker». Følg med hele tiden, overstekt torsk er ikke godt.

Saus
Hell en dl fløte i en liten kjele, varm opp. Tilsett masse sort nykvernet pepper, en klype salt og et par teskjeer Worcestersaus.
Ikke la fløten koke eller svi seg. Tilsett klumper med smør kontinuerlig, visp helt til smøret er smeltet. Fortsett til sausen får en tykk konsistens, da har du nok smør i sausen.
Tilsett en raus mengde sitronjuice og smak til. Sausen skal være syrlig, din personlige smak avgjør hvor syrlig.


Servering
Legg de ferdig stekte torskestykkene på tallerken. Varm opp gulrøttene med en spiseskje smør og en god sprut sitronsaft. Krydre med en klype salt og godt med svart pepper.
Tilsett persille i sausen ca 2 minutter før servering, visp godt sammen. Bruk helst bladpersille, men kruspersille fungerer også.

Serveres med gode poteter og deilige, appelsinkokte gulrøtter.

God apetitt!