Tom Petty under en konsert i Hyde Park, London i juli 2017,, under tre måneder før han døde. Foto: Kevin Nixon/Classic Rock Magazine)
Del saken

Tom Petty var en amerikansk låtskriver og gitarist. Han er mest kjent fra tiden som frontfigur i bandet Tom Petty & the Heartbrakers. Men han var også medlem av supergruppen The Traveling Wilburys som gjorde stor suksess.

Han ga også ut solomateriale, eksempelvis albumet Highway Companion fra 2006, hvor han spilte de fleste instrumentene selv. Tom Petty døde 2. oktober 2017.

Tom Petty bodde i Gainesville, Florida. Enav dei første gitarlærerne hans var Don Felder, som også bodde i Gainesville. Felder ble senere gitarist for The Eagles.

Pettys musikk er en gitarbasert blanding av rock, visesang, folk og country. Stilen kan godt beskrives som americana. Han hadde mange hits, ikoniske låter som American Girl og Free Falling. Noen ganger var han mer eksperimentell, som i den fantastiske låta Don`t Come Around Here No More.

Videoen har et Alice in Wonderland tema, og idéen var det Dave Stewart fra Eurytmics som kom med. Han bidrar på låta og figurerer i videoen. Videoen skapte kontroverser, og en del som viste at den kvinnelige hovedpersonen ble spist ble klippet bort etter ordre fra plateselskapet.

I 1991 kom albumet Into the Great Wide Open ut, og året etter var det en låt fra dette albumet jeg og en del andre elever på Luftforsvarets flygeskole brukte som inspirasjon i kampen om å komme gjennom nåløyet under seleksjonsflygningen på Værnes, hvor 25 aspiranter ble redusert til 5 flygere.

Jeg mislyktes, mitt livs største nederlag. Derfor er det alltid med en viss nostalgi og tristesse jeg lytter til Tom Petty & the Heartbreakers og låta Learning to Fly.

Forøvrig kan jeg bekrefte at Tom Petty har helt rett når han synger i refrenget:

     I`m learning to fly
     But I aint got wings
     Coming down
     Is the hardest thing