Foto: Lisa Rathke/AP
Del saken

Florence «Flo» Filion Meiler heter hun. Dama tok nettopp fem gull og to sølvmedaljer under World Masters Athletics Championships Indoor i Torun, Polen, nå i slutten av mars. Denne turneringen er for de over 35 år. Hva som er spesielt med «Flo»?

Hun er 84 år gammel.

Den superspreke pensjonisten fra Vermont i USA som trener sammen med høyskolestudenter, har holdt på med friidrett i 20 år, skriver abc NEWS. Når Meiler var rundt 65 år var hun tilstede på et friidretts-arrangement som tilskuer, men hadde da trent i flere år på forskjellige øvelser. Hun så på utøverne i stavsprang og sa til seg selv: «Vet du hva, dette tror jeg jammen jeg kan gjøre bedre».

Dermed var det gjort.

Foto: Rob Jerome

Stavsprang ble hennes favoritt-øvelse, selv om hun konkurrerer i det meste andre også. Under det samme mesterskapet i Polen var hun en av løperne på det amerikanske 4 x 200 meter stafett laget, som satte ny verdensrekord for sin aldersgruppe med over ett minutt. Tiden var på imponerende 3.18.43.

Treneren hennes, den bare 26 år gamle Emmaline Berg, sier hun nesten får hjerteinfarkt hver gang «Flo» er i lufta under et stavsprang eller høydehopp. «Hver gang hun hopper så sier jeg til meg selv: vær så snill, la det gå bra». Og bra går det. Hver gang.

Foto: Rob Jerome

Bare reisen til Torun i Polen fra Vermont i USA, ville ha slitt ut de fleste andre som er flere tiår yngre enn 84 åringen. Etter en 26 timer lang reise som innebar blant annet tre flybytter og en fem timers busstur fra Warszawa til Torun, klarte flyselskapet sågar å rote bort bagasjen hennes.

Men så fort hun kom inn på stadion klinket hun til med en gang ved å ta gull i høyde.

«Er ikke det ganske ryddig?», spurte hun.

Når hun ikke trener eller er med på konkurranser driver Meiler som foredragsholder rundt om i Vermont hvor hun fremhever viktigheten av trening og idrett. Hun sitter i styret til Vermont Senior Games, og når hun har litt tid til overs spiller hun tennis eller er ute og danser med sin ektemann gjennom 58 år.

Meiler ligger nå i hardtrening seks dager i uka til det forestående Senior Olympics, i Albuquerque, New Mexico, i juni.

«Slå gamle rekorder og lag nye spennende», er dynamitt-dama fra Vermont sitt motto.