Illustrasjonsbilde. Shutterstock
Del saken

En to år gammel jente ble nylig innlagt på Drottning Silvias sykehus i Gøteborg, kraftig underernært.

Etterforskningen viser at sykehusets akutte innsats reddet hennes liv. Nå tiltales foreldrene for grov mishandling, skriver SVT Nyheter.

– Barnet har for det meste fått brystmelk, brun ris, frukt og grønt. Det er en ufullstendig vegansk kost, sier statsadvokat Ximena Bene.

Jenta er ikke registrert i Sverige, og har trolig blitt født hjemme. Moren har ikke søkt hjelp hos helsevesenet hverken før eller etter graviditeten.

– Jeg har aldri vært borti lignende. Foreldrene har opptrådt grovt uaktsomt ved å gi barnet en så ensidig kost, særlig når det kombineres med å unngå kontakt med de instanser som skal kontrollere hvordan barnet har det, sier Bene.

Vitaminmangel

Når jenta ankom sykehuset led hun av alvorlig vitaminmangel og hadde livstruende blodverdier. Livet ble reddet med svært liten tidsmargin, ifølge sykehuspersonalet.

En av legene uttaler til politiet at jentas tilstand ikke kan skyldes tilfeldigheter, men «dårlig omsorg over lang tid».

Faren til jenta skylder på at jenta hadde hatt mageproblemer i fire dager. Foreldrene peker også på at datteren har vært plaget av alvorlige allergier.

Under forhør ble det funnet tramadol i farens besittelse, som klassifiseres som et narkotisk stoff. Faren er derfor også tiltalt for simpelt brudd på narkotikaloven.

Begge foreldrene nekter straffskyld. Parets advokat Linn Augustsson sier:

– Det er to kjærlighetsfylte foreldre, de er puritanske, mennesker med ren sjel uten synd.

Faren har i avhør uttrykt sterk mistro til svenske myndigheter. På spørsmål om barnet har fått vitamintilskudd av f.eks. B-vitaminer, svarer faren:

– Nei, ingenting slikt. Hun har fått solskinn, latter og kos.