Ferdigmat som populære pizza Grandiosa utgjør en økende del av kostholdet. Forskning antyder at det kan medføre helsefare.. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken

I de siste tiåra har mennesker mange steder i verden fått tilgang på stadig mer såkalt ultraprosessert mat.

Det er mange fordeler ved den ultraprosesserte maten: God smak, holdbarhet og spart tid.  Men den siste tida har det kommet stadig flere hint om at den også har en uheldig effekt på helsa, skriver forskning.no.

En spansk studie viste at folk som spiste over fire porsjoner ultraprosessert om dagen hadde 60 prosent høyere risiko for å dø i løpet av de 15 åra, sammenlignet med de som spiste under to porsjoner.

En fransk studie kom peker i samme retning: Resultatene viste at en 10 prosents økning i andelen av ultraprosessert mat i kosten, hevet risikoen for hjertesykdom med tilsvarende ti prosent.

Andre faktorer

Det pekes på at det er sannsynlig at folk som spiser mye bearbeidet mat har en annen livsstil enn mennesker som bruker bare rene råvarer. Kanskje er de mindre helsebevisste, eller mer stresset – noe som igjen kan gå ut over helsa.

I en kommentar til studien, skriver imidlertid professor Mark Lawrence og Phillip Baker at forskerne har gjort mye for å kontrollere for slike forstyrrende faktorer.

Forskerne bak studiene mener det trengs mer forskning. Men de vil allikevel anbefale å spise mer rene råvarer og mindre bearbeidet mat, som ofte inneholder mye salt, sukker og fett.