Veganeraktivister i aksjon i Lille, Frankrike. Illustrasjonsbilde.Skjermdump fra video.
Del saken

En domstol i Lille, Frankrike har dømt to veganske aktivister til 10 og 6 måneder i fengsel for en rekke angrep mot slaktere og restauranter som selger kjøtt, skriver The Guardian.

Paret Cyrile (23) og Mathilde (29) ble dømt for bl.a. ruteknusing og brannstiftelse. Også fiskeutsalg ble angrepet av de to.

– Vi var nødt til å gjøre et eksempel av disse to, slik at vi kan få slutt på slike handlinger av små grupper med ekstreme og voldelige ideer, uttaler lederen for den lokale slakterforeningen, Laurent Rigaud.

Aktivistene tilhører en bevegelse som beskriver seg selv som «anti-speciest», altså mot diskriminering av arter. De avviser ideen om at mennesket skal sitte på toppen av artenes hierarki og konsumere dyr.

Andebryst fra den lokale topprestauranten Rozo. Skaper raseri hos aktivistene. Skjermbilde fra Instagram.

Skader for millioner

To andre aktivister ble dømt til betinget fengsel på 6 måneder. Retten idømte dessuten erstatningsplikt for skadene, som er estimert til flere millioner euro.

Cyril og Mathilde innrømte at de hadde deltatt i de nattlige raidene, og sprayet Stopp artsdiskriminering og Mordere på forretninger som solgte kjøtt. Sannsynligvis slipper de å sone straffen, siden franske fengsler er så overfylte at de fleste straffer under to år blir omgjort til samfunnstjeneste.

De senere år har franske spisevaner endret seg, kjøttsalget har falt og bevegelsen for dyrenes rettigheter er stadig mer aktiv, ledet av figurer som skuespillerikonet Brigitte Bardot.

Men slakterforeningen CFBCT kjemper i mot, og jobber for å få den franske slakteren inn på UNESCOs verdensarvliste.