illustrasjonsbilde: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Det er ikke alltid like lett å skaffe seg nye venner som voksen.

Derfor har MSN Livsstil gitt noen velmenende råd, som vi gjerne bringer videre.

Første råd er: Hvis du ønsker å få nye venner, si ja til enhver invitasjon. Du kan føle deg nervøs i starten, men selvtilliten vil stige raskt. Hvis du alltid sier nei, vil du ikke bli invitert lenger!

Du må også lære deg å si nei til sofaen, boken din og favoritt TV-programmet ditt. Nye venner kommer ikke etter deg i din egen stue, konstaterer MSN.

Du kan føles flaut, men du kan jobbe med dette ved å øve på måter å bryte isen på. Begynn i det små ved å starte et enkelt samtaleemne. Flauheten vil gradvis forsvinne etter hvert som du blir komfortabel med dine egne teknikker.

Når du møter nye mennesker, prøv å være deg selv samtidig som du tilpasser deg situasjonen, anbefaler MSN.

Hvis du vil at andre skal være interessert i deg, må du også vise interesse for dem. Prøv å ikke dømme folk for fort. Lytt til hva de har å si og still spørsmål for å bli bedre kjent med dem. Hvis du har et åpent sinn vil du enklere knytte kontakt med nye mennesker, og ikke isolere deg selv med de du kjenner fra før.

For å utvide din vennekrets, meld deg på et kurs, lyder et annet godt råd fra MSN. Belønningene kan være supre: du får sjansen til å få nye venner som deler minst én av dine interesser. Å ta et kurs får deg i tillegg ut av huset – det er allerede et skritt i riktig retning.

Noen emner bør helst unngås, i hvert fall første gang du møter noen – med mindre du liker debatt eller konfrontasjon, eller vil være veldig direkte! Potensielt vanskelige emner inkluderer religion, penger og politikk. Gå for et lettere tema som lar dere bli kjent med hverandre uten å grave for mye. Snakk for eksempel om reise, arbeid, kjæledyr, er et annet råd.

Istedenfor å være ensom hjemme, gå alene ut for et måltid, gå på kino, besøk et museum, eller ta en tur i parken. De første gangene kan du føle deg selvbevisst – men du vet aldri hvor du kan møte en ny venn. Vi har alle sett hundeeierne som snakker hverandre i parken. Faktum er at en håret venn virkelig kan hjelpe deg med å få nye menneskelige venner – kanskje en ny bestevenn, skriver MSN.

Du kan også dra nytte av tiden du står i heisen eller venter i kø i banken og slå av en prat med noen, Du kan også oppsøke steder som legger til rette for sosial samhandling.

Og husk å smile: Et smil er det første skrittet mot ethvert vennskap. Uten smil vil det ikke bli noe vennskap. Det er virkelig den første gesten som vil knytte deg til noen du ikke kjenner. Så, prøv å smile så ofte som mulig.