Foto: Carlos Santos/Pymca/REX
Del saken

Hyppigheten av depresjoner er tre ganger høyere i gothkulturen enn i andre miljøer, og hele 40 prosent har begått selvskading

Gotherne kler seg ut i svarte klær, de bruker sterk sminke, og lytter til dyster musikk og har en dyp interesse for den mørke siden av livet.

– Disse ungdommene hadde i større grad enn andre følt seg isolert eller mobbet, sier forsker Lucy Bowes til NHI, og forteller at de finner hverandre i miljøet:

– Visse ungdommer ble mer tiltrukket, eller kanskje akseptert, av gothkulturen. De med depressive symptomer selv ved 10 års alderen, som følte seg annerledes enn sine jevnaldrende og hadde opplevd mobbing, hadde større sannsynlighet for å identifisere seg med gothmiljøet da de var 15 år.

Les også: Blir folk aggressive av å høre på black metal?

Undersøkelsen viser også at det er en økt risiko for depresjon og selvskading ved 18 årsalderen, blant de som var goth fra 15 årsalderen.

– Disse ungdommene hadde i større grad enn andre følt seg isolert eller mobbet, så det er absolutt positivt at de fant likesinnede jevnaldrende. Generelt er vennskap beskyttende for psykisk helse – og flertallet av gotherne i vår studie var ikke deprimerte og skadet ikke seg selv. Men det var personer i dette miljøet som var mer sårbare, og det er viktig å finne ut hvorfor dette er tilfelle, sier hun.

Les også: Deprimerte bruker oftere ord som «aldri» og «alltid»

Bowes tror ikke det er noe sammenhengen med klær eller musikksmak. Hun mener heller at det å bli med i et marginalisert miljø er naturlig for de som føler seg utstøtt. Men hun sier også at gothkulturen er utskjelt, og det kan øke risikoen for psykiske problemer.