Hvil i fred, Marie Fredriksson. Foto: Pontus Lundahl/ TT News Agency/via REUTERS
Del saken

– Det er med stor sorg vi må meddele at en av våre største og mest elskede artister er borte. Marie Fredriksson gikk bort på morgenen 9. desember som følge av sin tidligere sykdom. 

Slik lød pressemeldingen tirsdag 10. desember, som fortalte at Marie Fredriksson døde av langvarig sykdom, kun 61 år gammel.

Marie Fredriksson var en svært folkekjær svensk artist, som sammen med Per Gessle (60) dannet popgruppa Roxette i 1986. De toppet den amerikanske Billboard-lista hele fire ganger, og solgte over 75 millioner plater.

Hun startet sin karriere som soloartist. Hennes første album «Het vind» kom ut i 1984, men det var med albumet «Den sjunde» vågen» hun fikk sitt gjennombrudd i 1985. Albumet inneholdt flere coverlåter, blant annet Ulf Lundells Dom som älskar. Men et flertall av låtene var skrevet av Marie selv, som f.eks. tittelsporet.

Musikken kan beskrives som voksenpop, med solide musikere og Maries knallsterke vokal.

Mitt første møte med Marie Fredriksson var via Cornelis Vreeswijks død i 1987. I 1988 kom albumet «Den flygande holländaren» ut, hvor en rekke artister hyllet den svenske trubaduren med hollandsk bakgrunn. Blant disse var Marie. Her deltar hun omtrent som et instrument på Eldkvarn sin vanvittig vakre versjon av Somliga går i trasiga skor. Hun gjør ellers en flott versjon av Felicia adjö. Hele albumet er vel verdt å lytte til.

Roxette

Fredriksson var ikke bare vokalist, hun var også en dyktig pianist og en habil gitarist. Men selvsagt er det hennes partner i Roxette som gjorde det mulig for henne å nå så langt

Per Gessle slo ned som en bombe med sitt band Gyllene Tider, og for folk på min alder var reggea-pregede Flickorna på TV 2 fra debutalbumet «Gyllene tider» i 1980, og særlig När vi två blir en fra påfølgende år og album selve lyden av ungdomstiden. Så får vi heller late som at han ikke også har ansvaret for den fryktelige Sommartider.

I 1986 startet Gessle og Fredriksson opp Roxette, med debutalbumet «Pearls of Passion». Albumet ble kun utgitt i Sverige og Canada, og solgte godt på hjemmebane. En av gruppens største hits It Must Have Been Love var fra dette albumet, men den internasjonale suksessen for denne låta kom først når den kom ut i ny utgave til filmen Pretty Woman i 1990.

I 1988 kom det andre studioalbumet «Look Sharp!» og ga bandet et internasjonalt gjennombrudd, blant annet med to topplasseringer på Billboard: The Look og Listen to Your Heart. I tillegg hadde de en andreplass med Dangerous.

Musikken var melodiøs, gitardrevet og energisk, med Fredriksson og Gessle som jevnbyrdige frontfigurer. Låtene var stort sett skrevet av Gessle, men uten Fredrikssons vokal hadde de nok ikke oppnådd en slik vanvittig internasjonal suksess.

Fra albumet «Joyride» i 1991 var det nok en gang toppen av Billboard med tittellåta. Dessuten en ny andreplass med Fading Like a Flower (Every Time You Leave). Kun slått av Bryan Adams (Everything I Do) I Do It for You.

Deretter fulgte albumet «Tourism» i 1992 med How Do You Do? som mest kjente spor. Både «Tourism» og påfølgende album «Crash! Boom! Bang!» og «Have a Nice Day» solgte omlag 5 millioner eksemplarer uten noen egentlig virkelig store hits.

Det siste studioalbumet «Roomservice» kom ut i 2001. Selv om karrieren var på hell solgte albumet faktisk 2 millioner eksemplarer.

Året etter ble Marie rammet av sykdom. Og 9. desember 2019 døde hun altså, kun 61 år gammel.

Som et minne velger jeg meg denne hyllestvideoen, med It Must Have Been Love i countryversjon.

Hvil i fred, Marie.