Physalia physalis, "portugisisk krigsskip" på stranda. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

I fjor var badestrendene på Mallorca plaget med en ekstremt giftig manet, kalt «portugisisk krigsskip».

Nå ser den ut til å være tilbake, melder reisemagasinet Travelbook. Forsiktighet er anbefalt når du svømmer.

En ferierende har oppdaget en «portugisisk krigsskip» på stranden i Colonia de Sant Jordi i det sørlige Mallorca og fotografert den. Bildet ble publisert i Mallorca Magazine. I tillegg har det vært flere funn i Ibiza og Menorca.

I fjor forårsaket den svært giftige maneten usikkerhet på de spanske ferieøyene fra slutten av mai. Til tider, på strendene i Palma-bukten og andre strender, ble det pålagt et badeforbud, og badere måtte hentes fra vannet.

50 meter lange tentakler

«Portugisiske krigsskip» (Physalia physalis) er egentlig ikke en manet, men en stor polypoloni der hver enkelt tar på seg en bestemt oppgave. De opptil 50 meter lange tentaklene av denne svært giftige arten forårsaker røde, smertefulle sår på huden og i noen tilfeller kortpustethet. I det verste tilfeller, ekstremt sjeldent, kan det føre til dødelig allergisk sjokk.

Alle som kommer i kontakt med giften bør umiddelbart skylle huden med saltvann, anbefaler reisemagasinet. Det kan også hjelpe med fuktig sand. Deretter kan det brukes lindrende salver. Ved store forbrenninger bør lege kontaktes.

Mens giften kan drepe mindre fisk, er den vanligvis ikke livstruende for mennesker. Den giftige maneten har også blitt oppdaget de siste årene foran Storbritannia, Thailand og Ibiza.