The Stone Roses, legendarisk britisk band. Foto: The Stone Roses
Del saken

The Stone Roses er mest kjent som frontfigurene for Madchesterbølgen på det sene 1980-tallet og tidlige 1990-tallet.

Bandet ble dannet i 1983, men ga ikke ut sitt første album før i 1989. Albumet, som hadde tittelen «The Stone Roses» er en moderne klassiker. Det er vanskelig å finne svakheter, og personlig har jeg dette albumet svært høyt på min liste over tidenes beste britiske album.

The Observer kåret «The Stone Roses» til tidenes beste britiske. Musikkmagasinet NME gikk enda lenger, og utropte albumet til verdens beste gjennom tidene!

Vokalisten Ian Brown og Gitaristen John Squire skrev alle låtene. Og for noen låter! Musikken var gitarbasert, melodiøs og vakker musikk i grenselandet mellom pop og rock, med en psykedelisk, nesten desperat undertone.

Listen over singlene fra dette albumet sier sitt: Elephant Stone, Made of Stone, She Bangs the Drums, I Wanna Be Adored, Waterfall og mektige I Am the Resurrection. Fools Gold ble også gitt ut som singel og fikk plass på den amerikanske utgaven av albumet, men den låta finnes ikke på den britiske originalutgaven.

Chris Jones fra BBC Music sa at musikken var et testamente til fusjonen mellom rock og dance, inspirert av arbeiderklassens hedonisme. Ian Gittins i Q skrev at albumets «mercurial, timeless anthems» gjorde bandet til talsmenn for en generasjon.

Oppløsning

I 1994 kom oppfølgeren «Second Coming», men dette albumet var en stor skuffelse for både publikum og kritikere. I 1996 ble bandet oppløst.

Ian Brown fortsatte som soloartist og ga ut syv album og noen samleplater, alle unntatt ett album nådde topp 5 på britiske albumlister. Squire dannet bandet «The Seahorses», som ga seg etter kun en utgivelse. Han ga deretter ut et par soloalbum før han ga opp musikken for å satse på malerkunsten. Bassisten Mani havnet i «Primal Scream» og var der fra 1996 helt frem til The Stone Roses lokket ham tilbake.

Gjenforening

Bandet ble gjenforent i 2011, og spilte en rekke konserter, og i 2016 ble det også gitt ut to nye sanger: All for One og Beautiful Thing. 24. juni spilte bandet sin siste konsert på Hampden Park i Glasgow.

The Stone Roses under Øya-festivalen i 2012.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Uansett: Med sitt mesterverk av et debutalbum forsvarer The Stone Roses en plass i britisk musikkhistorie. Her kan du se og høre The Stone Roses med She Bangs the Drums.