The Police: Andy Summers, Sting og Stewart Copeland. Albumcover
Del saken

Jeg har aldri vært noe særlig begeistret for Sting som soloartist. Men før solokarrieren var han frontfigur i et av historiens beste britiske band: The Police.

Begynnelsen

The Police besto av Sting (Gordon Sumner) på bass og vokal, Andy Summers på gitar og Stewart Copeland på trommer. Alle tre var dyktige musikere. De startet opp som et new wave-band med klare røtter i punken, men med mer rytmisk og melodiøs musikk, og tydelig inspirasjon av reggae (Sting sang av og til med et snev av dialekt fra Jamaica).

Etterhvert utviklet de seg mer i retning av ren pop. The Police utga i alt fem studioalbum, alle av høy kvalitet, men også svært ulike. Fire av de fem albumene er på Rolling Stones liste over tidenes 500 beste album.

The Police fikk suksess allerede med debutalbumet «Outlandos d’Amour», som nådde en 6. plass på UK Albums Chart. Den mest kjente sangen fra dette albumet er kanskje Roxanne,  men det var Can’t Stand Losing You som ble den største hiten den gangen med en 2. plass på UK Singles Chart.

Gjennombruddet

Med «Regatta de Blanc» i 1979 fikk The Police sitt internasjonale gjennombrudd, selv om de ikke lykkes like godt i USA. Albumet toppet de britiske listene, og både Message in a Bottle og Walking on the Moon toppet singellistene i hjemlandet. Førstnevnte oppnådde 2. plass i Canada og 5. plass i Australia.

Rent personlig mener jeg at The Police aldri ble bedre enn dette, og fortsatt er det nettopp disse to første albumene jeg lytter mest til. Men for å oppnå virkelig internasjonal suksess måtte lydbildet pusses og låtene bli mer pop.

«Zenyatta Mondatta» ble spilt inn på kun tre uker i oktober 1980, plateselskapet presset på for å bygge på suksessen og ha et album klart før en planlagt turné. Men selv om medlemmene i bandet var misfornøyde og følte det hadde gått litt fort i svingene, ble albumet godt tatt i mot av både publikum og kritikere.

Nok en gang toppet de UK Albums Chart og singelen  Don’t Stand So Close to Me ble årest mestselgende singel i UK og nådde topp 10 i USA. Også singelen De Do Do Do De Da Da Da nådde topp 10 i USA.

USA erobres

Med «Ghost in the Machine» i 1982 begynte The Police endelig å lykkes i USA. Albumet toppet listene i UK og singelen Every Little Thing She Does Is Magic  nådde 3. plass i USA. Andre kjente sanger fra albumet er Invisible Sun og Spirits in the Material World.

Så eksploderte det hele med «Synchronicity» i 1983. Albumet solgte over 8 millioner og ble det fjerde albumet på rad som toppet UK Albums Charts. I tillegg lå det på listetoppen i USA i hele 17 uker. Albumet ble nominert til Grammy, men tapte for Michael Jacksons «Thriller». Megahiten Every Breath You Take ga The Police revansje, da den vant Grammy som årets låt før Jacksons Billie Jean.

Brå avslutning

Etter en påfølgende turné var det stort sett slutt. The Police ga seg på topp, og Sting gjorde massiv suksess som soloartist. Han hadde også en viss suksess som skuespiller. I tillegg har han brukt mye tid på aktivisme, særlig som miljøverner og forkjemper for urfolk.

The Police ble i 2003 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. I 2007-2008 ble de gjenforent for en turné som hadde enorm suksess, og ble tidenes til da tredje mest innbringende turné.

For å velge låt går jeg tilbake til det første albumet, med en låt som både har et rocka preg og viser arven fra punken, men samtidig en flott rytmikk og tydelig reggae-preg.

Her er The Police med Can’t Stand Losing You (trykk på linken, ikke bildet).