Johnny Cash fremfører "I Walk the Line" med sin elskede kone June Carter Cash i Hammerstein Ballroom i New York april 1999.. (AP Photo/Mark Lennihan)
Del saken

(Denne er publisert tidligere, i januar 2019. Den er noe redigert)

Johnny Cash (1932-2003) er en av de viktigste amerikanske artistene fra forrige århundre. Han flørtet med en rekke ulike musikksjangre, men amerikansk folkemusikk, eller country, er det han forbindes mest med.

Hans liv er vakkert beskrevet i filmen Walk the Line fra 2005. Et rent mesterverk, med sjokkerende gode skuespillerprestasjoner av Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon. Begge ble nominert til Oscar, men av uforståelige grunner var det bare Witherspoon som vant.

Filmen er kalt opp etter sangen med samme navn, hvor Cash lovte sin daværende kona at han holdt seg i skinnet. Det holdt en stund, inntil han traff June Carter. Det ble skilsmisse, og Cash levde resten av sitt liv med June. Hans versjon av June-låta Ring of Fire ble en kjempehit.

Cash turnerte med gamle rockere som Elvis Presley og Jerry Lee Lewis. Senere lagde han coverlåter av moderne musikk, som for eksempel når han spilte inn Nine Inch Nails Hurt og Depeche Modes Personal Jesus. Rett og slett enormt gode tolkninger av fantastiske låter.

Fra midten av 80-tallet gjorde Cash suksess med supergruppen The Highwaymen, som var et samarbeid med Waylon Jennings, Kris Kristoffersen og Willie Nelson. Det første albumet de utgav spilte jeg bokstavelig talt i filler i min ungdom. Jeg vil særlig fremheve låten Desperado Waiting for a Train.

Les også: Personlige countryfavoritter del 1: Desperados Waiting for the Train

Men: Jeg tror Johnny Cash helst vil huskes for sitt fokus på taperne i samfunnet. I hans legendariske konserter i San Quentin Prison ga han håp til de aller mest foraktede menneskene i USA.

Samtidig var Cash en stor humorist, som kommer godt fram i mitt valg av låt.

I tell you I have fought tougher men
But I really can`t remember when
He kicked like a mule and bit like a crocodile

Dette er en noe redigert utgave av en artikkel publisert i januar 2019. På grunn av vår gjennomgang av countrymusikkens historie velger vi allikevel å gi den plass på nytt.

Her kan du se og høre Johnny Cash live i San Quentin fengsel, med låten A Boy Named Sue.